Hlavní obsah

Slovensko si musí půjčit na pomoc Řecku, lidem se to nelíbí

Právo, DPA, ČTK, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V rámci pomoci Řecku by měl každý Slovák půjčit zadlužené zemi eurozóny 150 eur. Slovenský příspěvek k pomoci by měl činit 800 miliónů eur (přes 20 miliard Kč) a protože takovou rezervu nemá, bude si muset samo tyto peníze půjčit. Slovenské opoziční strany se ostře staví proti takovému kroku, premiér Robert Fico poskytnutí pomoci podmiňuje.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Řekové protestují proti opatřením, která musí přijmout, aby dostali půjčku. Země, které peníze poskytnou, váhají.

Článek

Ministři financí zemí platících eurem schválili v neděli plán, který počítá s půjčkami Řecku v celkové výši 110 miliard eur (zhruba 2,8 biliónu Kč) v příštích třech letech. Státy eurozóny se na sanaci řeckých financí mají podílet dohromady 80 miliardami eur, zbytek poskytne Mezinárodní měnový fond.

„Nemůže být řeč o solidaritě, když se má chudé Slovensko poskládat na platy a důchody mnohem bohatšímu Řecku,“ uvedl předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Pomoc označil Sulík za nesmyslnou.

„SaS je zásadně proti tomu, aby se Řecku půjčily peníze. Pokud budeme mít po červnových volbách možnost, půjčku pro Řecko nepodpoříme,“ zdůraznil předseda mimoparlamentní strany, jejíž poslanci však podle posledních průzkumů veřejného mínění zasednou do lavic slovenského parlamentu.

Řeknu upřímně, já Řecku nevěřím, že to dokáže
slovenské premiér Robert Fico

„V Řecku mají třikrát vyšší průměrné platy a čtyřikrát vyšší důchody,“ upozornil Sulík. Podle SaS půjčka porušuje nedávno schválenou Lisabonskou smlouvu, která jasně říká, že státy si za všechny závazky ručí samostatně.

Fico: Rozhodne až nová vláda

Slovenský premiér Rober Fico zdůraznil, že Slovensko nepodepíše Řecku žádný bianco šek.

„Slovensko by mělo být připravené zapojit se do boje zemí eurozóny za euro a finanční stabilitu v Evropě. Chceme ale vidět, že Řecko si splní domácí úkol. Jakékoli rozhodnutí o půjčce musí být podmíněno reálnými rozhodnutími řeckého parlamentu o omezení sociálních výhod, na které Řecko nemá. Do té doby slovenská vláda nebude jednat o poskytnutí půjčky Řecku. Řeknu upřímně, já Řecku nevěřím, že to dokáže,“ řekl Fico na pondělní mimořádné tiskové konferenci.

Předseda slovenské vlády také uvedl, že o případné půjčce Řecku rozhodne až nová slovenská vláda a nový parlament, které vzejdou z červnových parlamentních voleb.

Fico označil situaci v eurozóně za velmi vážnou. „Je tu velká hrozba pádu kursu eura a znehodnocení vkladů lidí ve slovenských bankách. Řecko je každému fuk, každý si chrání vlastní zájmy,“ dodal.

Podle politologa Michala Horského se tím chce vládní strany Smer jen zbavit odpovědnosti za nepopulární rozhodnutí.

Půjčku Řecku odmítla i vládní Slovenská národní strana Jána Sloty ve svém pondělním prohlášení.

Parlamentní opozice je proti půjčce

Opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) chce kvůli pomoci Řecku svolat mimořádnou schůzi slovenského parlamentu. SDKU je za současných podmínek proti pomoci Řecku.

„Problém to nevyřeší, ale znásobí to rizika,“ upozornil místopředseda SDKU a ministr financí Dzurindovy vlády Ivan Mikloš.

Problémy v Německu

Půjčku pro Řecko schválila v pondělí německá vláda. V Bundestagu ale bude mít zákon problémy, odpor proti podpoře Řecku zesílil zvláště poté, co vyšlo najevo, že vláda v Athénách dlouhodobě podváděla a ač zadlužena, poskytuje obyvatelům mnohem vyšší sociální standard než Německo svým občanům.

Německo má jižnímu členu eurozóny půjčit 22 miliard eur.

Kolik má který země půjčit Řecku (v miliardách eur):
zeměpříspěvek
Německo22,336
Francie16,776
Itálie14,736
Španělsko9,792
Nizozemsko4,704
Belgie2,864
Rakousko2,288
Portugalsko2,064
Finsko1,480
Irsko1,312
Slovensko0,816
Slovinsko0,384
Lucembursko0,208
Kypr0,160
Malta0,072
Zdroj: Evropská centrální banka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám