Hlavní obsah

Výbor pro udílení Nobelovy ceny je vyšetřován kvůli korupci

STOCKHOLM

Výbor Nobelovy ceny je vyšetřován kvůli možnému úplatkářství a korupci. Dvě společnosti spojené s výborem - Nobel Media a Nobel Webb - dostaly velké finanční částky v řádech miliónů dolarů od farmaceutické společnosti AstraZeneca. Nobelova cena byla letos udělena za objev lidského papilomaviru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku. AstraZeneca vyrábí vakcínu proti nemoci.

Článek

Švédský prokurátor Christer van der Kvast uvedl, že nařídil vyšetřování případu, a to v předvečer slavnostního aktu předání ceny, který se konal minulou středu.

AstraZeneca údajně platila členům obou společností letenky, hotely a večeře v Japonsku a v Číně, kde vysvětlovali, proč byla cena udělena právě za objev lidského papilomaviru. AstraZeneca na prodeji vakcín Ceverix a Gardasil ročně vydělala mezi 30 až 50 milióny dolarů. Podrobnosti uevdly servery Newsmax a BNET.

Nikoho jsme neovlivňovali, tvrdí mluvčí firmy

Mluvčí AstraZeneky v Londýně Zhou Li ale sice připustila, že firma má velké příjmy z vakcíny, která může zabránit vzniku rakoviny děložního čípku, ale popírá, že by ovlivňovala, komu se cena udělí.

"Jsem spojeni se dvěma podvýbory, s Nobel Media a Nobel Webb a naše sponzorství má sloužit pouze tomu, aby se globálně šířily přínosy průlomů v medicíně. Tyto dva podvýbory nejsou ve skupinách odpovědných za výběr nositele Nobelovy ceny.“

AstraZeneca je ale kritizována i za to, že ve výboru pro udělování Nobelovy cenu za lékařství měla dva své členy. Prvním je profesor pro výzkum metabolismu Bo Angelin z institutu Karolinska, který hlasuje o udělení ceny a současně je v radě farmaceutické společnosti. Druhým byl Bertil Fredholm, který byl v roce 2006 placeným poradcem AstraZeneky.

Mezi letošními držiteli Nobelovy cenu za medicínu je i Němec Harald zur Hausen za to, že objevil lidské papilomaviry, které způsobují rakovinu děložního čípku.

"Když tato zjištění vyšla na světlo, je naší nejvyšší prioritou zahájit vyšetřování,“ uvedl prokurátor van der Kvast. Podle něj by mohlo dojít i na obvinění z korupce a úplatkářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám