Hlavní obsah

Život popáleného Slováka v Paříži stále v ohrožení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/PAŘÍŽ

Slovenský občan, který se v neděli zapálil na slovenském velvyslanectví v Paříži, leží s těžkými zraněními v nemocnici a jeho život je nadále v ohrožení. Důvody jeho činu ale stále nejsou jasné. Podle mluvčí velvyslanectví byl 46letý muž ve finanční nouzi. Nevyužil ovšem zpáteční jízdenky, kterou mu zajistil slovenský konzul.

Foto: Barbora Horešovská

Jeden z kreslených vtipů Pavla Kantorka.

Článek

Podle jejího vylíčení události měl muž díky jízdence, kterou mu zajistil konzul, odjet v pátek autobusem do vlasti. Proč to neudělal, není jasné, protože s ním kvůli jeho stavu zatím není možné mluvit.

U sebe měl antidepresiva

Těžká zranění si Slovák přivodil na slovenském velvyslanectví v Paříži na Rue du Ranelagh v XVI. okresu francouzského hlavního města, kam se v neděli dostavil a chtěl mluvit s jedním z diplomatů.

"Po vysvětlení, že konzulární hodiny jsou až v pondělí, muž přeskočil plot a dál se domáhal kontaktu s některým slovenským diplomatem. Když se k němu blížil pracovník konzulárního oddělení, muž se najednou polil hořlavinou a zapálil se, přičemž utrpěl vážná zranění," uvedl v neděli  mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga. 

Francouzští záchranáři mu poskytli první pomoc ještě na půdě velvyslanectví. Muž byl následně hospitalizovaný v pařížské nemocnici.

"Má těžké popáleniny, je v nemocnici a bojují o jeho život. Spojili se již s jeho bratrem na Slovensku a my jsme, aby nevznikly nějaké spekulace nebo dohady, dovolili francouzské policii, aby přišla na území slovenského velvyslanectví a všechny věci vyšetřila," vysvětlil slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan.

Na slovenskou misi se okamžitě po pokusu o sebevraždu dostavila velvyslankyně Mária Krásnohorská a konzulát kontaktoval příbuzné na Slovensku. "Je nám líto, že došlo k tak nešťastné události. Zřejmě šlo o člověka, který měl psychické problémy, protože měl u sebe větší množství antidepresiv," dodal Tomaga. 

Reklama

Výběr článků

Načítám