Hlavní obsah

Zemřel Wojciech Jaruzelski, poslední komunistický prezident Polska

– Varšava • Aktualizováno

V Polsku po dlouhé nemoci zemřel ve věku 90 let bývalý prezident Wojciech Jaruzelski, generál, který v roce 1981 vyhlásil v Polsku výjimečný stav kvůli aktivitě hnutí Solidarita a nechal zatknout jejího vůdce Lecha Walesu. V čele Polska stál od července 1989 do listopadu 1990. O jeho smrti informovala nemocnice, v níž se léčil.

Foto: Profimedia.cz

Wojciech Jaruzelski

Článek

V roce 1968 se jako generál a ministr obrany podílel na okupaci Československa, jehož se účastnila i polská armáda. Za podíl na invazi se omluvil.

V roce 2008 čelil kvůli vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981 trestnímu řízení a stanul před soudem, hrozilo mu 10 let vězení. Rodinám obětí se omluvil, řekl, že kdyby tento krok neudělal, hrozila by zemi invaze vojska SSSR.

S hnutím Solidarita, které se na začátku 80. let pokoušel potlačil  byl nakonec po několika letech nucen vyjednávat. V roce 1990 ho ve funkci prezidenta nahradil právě demokraticky zvolený Walesa.

Jaruzelski se v posledních letech potýkal s vážnými zdravotními problémy, měl rakovinu lymfatických uzlin a prodělal chemoterapii, měl také problémy se srdcem. Hodně času trávil v nemocnicích. Nedávno prodělal mrtvici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám