Hlavní obsah

Zemřel britský filozof a politolog sir Roger Scruton

V neděli ve věku 75 let zemřel britský spisovatel, filozof a politolog sir Roger Scruton, který podporoval československý disent a v 80. letech se podílel na činnosti ilegální univerzity a vedení bytových seminářů. V minulých letech působil i jako poradce britských konzervativců. Scruton podlehl rakovině, se kterou bojoval od léta minulého roku. O úmrtí informovala jeho rodina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský filozof a politik Roger Scruton na archivním snímku.

Článek

„Narodil se 27. února 1944 a posledních šest měsíců bojoval s rakovinou. Jeho rodina je na něj a na všechny jeho úspěchy nesmírně hrdá,“ stojí v prohlášení jeho rodiny, které bylo zveřejněno v neděli.

Sir Roger Scruton vystudoval filozofii na Jesus College v Cambridgi, kde získal i doktorát. V letech 1971 až 1992 působil jako profesor estetiky na Birkbeck College of London. Za svůj život vydal kolem 50 knih. V letech 2018 a 2019 působil jako poradce britské konzervativní vlády v otázkách bytové výstavby. V roce 2016 mu byl udělen čestný rytířský titul za „služby filozofii, vyučování a veřejnému vzdělávání“.

Silné vazby měl i na bývalé Československo. Spolu s dalšími zahraničními akademiky pomáhal v letech 1979 až 1989 s činností ilegální univerzity a organizací bytových seminářů. Zemi také pravidelně navštěvoval až do svého zatčení Státní bezpečností v 1985, kdy byl následně ze země vykázán. Skrze kontakty s československými disidenty se přitom naučil česky.

V roce 1998 ho za jeho aktivity vyznamenal prezident Václav Havel medailí Za zásluhy I. stupně. V roce 2004 mu pak byl udělen čestný doktorát Masarykovy univerzity v Brně za přínos české vědě a vzdělanosti.

Do Česka naposledy zavítal v listopadu minulého roku, kdy si převzal Stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám