Hlavní obsah

Zemřel astronaut z Apolla 11

Ve věku 90 let zemřel americký astronaut Michael Collins, který byl součástí mise Apollo 11, jehož posádka se dostala na Měsíc. Podlehl rakovině. Na svých webových stránkách o tom ve středu informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Collins byl po světě znám jako „nejosamělejší muž ve vesmíru”, protože zatímco se jeho kolegové procházeli po Měsíci, on zůstal na jeho oběžné dráze.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Zemřel astronaut Michael Collins

Článek

„Dnes náš národ ztratil skutečného průkopníka a celoživotního obhájce výzkumných cest astronauta Michaela Collinse. Jako pilot velitelského modulu Apolla 11 - někteří ho nazývali 'nejosamělejším mužem v historii', zatímco jeho kolegové poprvé kráčeli po Měsíci - pomohl našemu národu dosáhnout určujícího milníku,” uvedla NASA v prohlášení.

Michael Collins se narodil 31. října 1930 v Římě. Po vystudování vojenské akademie West Point nastoupil do služby jako plukovník letectva Spojených států amerických. V roce 1963 nastoupil do NASA, kde se účastnil dvou letů do vesmíru.

Foto: Nasa, Reuters

Michael Collins

Poprvé letěl na palubě lodi Gemini 10 v roce 1966. Ve světě ho proslavil druhý let v létě roku 1969, kdy po boku Neila Armstronga a Buzza Aldrina odletěl na Měsíc. Jako jediný z nich se po povrchu Měsíce neprošel, protože musel zůstat v řídícím modulu na oběžné dráze Měsíce.

Podle údajů z NASA strávil ve vesmíru celkem 11 dní, 2 hodiny, 4 minuty a 43 vteřin.

Armstrong zemřel už v roce 2012 a jediným žijícím astronautem z Apolla 11 tak je 91letý Buzz Aldrin.

Reklama

Výběr článků

Načítám