Hlavní obsah

Zemřel astronaut z Apolla 11

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 90 let zemřel americký astronaut Michael Collins, který byl součástí mise Apollo 11, jehož posádka se dostala na Měsíc. Podlehl rakovině. Na svých webových stránkách o tom ve středu informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Collins byl po světě znám jako „nejosamělejší muž ve vesmíru”, protože zatímco se jeho kolegové procházeli po Měsíci, on zůstal na jeho oběžné dráze.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Zemřel astronaut Michael Collins

Článek

„Dnes náš národ ztratil skutečného průkopníka a celoživotního obhájce výzkumných cest astronauta Michaela Collinse. Jako pilot velitelského modulu Apolla 11 - někteří ho nazývali 'nejosamělejším mužem v historii', zatímco jeho kolegové poprvé kráčeli po Měsíci - pomohl našemu národu dosáhnout určujícího milníku,” uvedla NASA v prohlášení.

Michael Collins se narodil 31. října 1930 v Římě. Po vystudování vojenské akademie West Point nastoupil do služby jako plukovník letectva Spojených států amerických. V roce 1963 nastoupil do NASA, kde se účastnil dvou letů do vesmíru.

Foto: Nasa, Reuters

Michael Collins

Poprvé letěl na palubě lodi Gemini 10 v roce 1966. Ve světě ho proslavil druhý let v létě roku 1969, kdy po boku Neila Armstronga a Buzza Aldrina odletěl na Měsíc. Jako jediný z nich se po povrchu Měsíce neprošel, protože musel zůstat v řídícím modulu na oběžné dráze Měsíce.

Podle údajů z NASA strávil ve vesmíru celkem 11 dní, 2 hodiny, 4 minuty a 43 vteřin.

Armstrong zemřel už v roce 2012 a jediným žijícím astronautem z Apolla 11 tak je 91letý Buzz Aldrin.

Reklama

Výběr článků

Načítám