Hlavní obsah

Zemětřesení v CIA: ostoupil druhý muž agentury

WASHINGTON

Druhý vysoký představitel americké ústřední zpravodajské služby CIA, šéf špionáže James Pavitt, rezignoval na svou funkci. Došlo k tomu den poté, co složil svou funkci i ředitel CIA George Tenet. Tvrdí ovšem, že jeho odchod nesouvisí se demisí jeho šéfa, že se odejít do důchodu rozhodl už před několika týdny.

Foto: Jana Bečková

Expozice porodnictví

Článek

K odchodům ovšem došlo v době, kdy CIA čelí kritice kvůli tomu, že neodhalila útoky z 11 září a kvůli mylným informacím o iráckých zbraních hromadného ničení.

Pavitt zastával v CIA klíčovou funkci. Pod něj spadali agenti a měl na starosti i paramilitaristické skupiny. CIA přesto tvrdí, že nejde o krizi ve vedení a že spolu oba odchody nesouvisí.

Osoby blízké Tenetovi říkají, že jeho namáhavá práce si vybrala svou daň a že Tenet uvažoval o rezignaci už loni v létě.

Dobře informované ale zdroje uvádějí, že jejich odchod má udržet pohromadě i tým okolo amerického prezidenta George Bushe: "S odchodem Pavitta a Teneta se ministr obrany Donald Rumsfeld a a poradkyně pro bezpečnost Condoleeza Riceová mohou cítit, že oni na svých místech zůstanou."

CIA terčem kritiky

Nejvíce kritiky se sneslo na CIA kvůli tomu, že včas nepředpověděla a nezabránila teroristům v útocích na New York a Washington 11. září 2001. Další její velkou chybou byly přehnané odhady irácké výzbroje, zejména zbraní hromadného ničení, které se zatím v Iráku nenalezly. Vůdce al-Kajdá Usáma bin Ládin přitom zůstává na svobodě.

Brzy své závěry zveřejní prezidentem jmenovaná komise vyšetřující útoky z 11. září 2001 i i senátní zpravodajský výbor, který se zabývá špatnými odhady iráckých zbrojních kapacit. Bude to "velmi ostrá zpráva o selhání uvnitř CIA," cituje AP člena komise, senátora Carla Levina.

Někteří demokraté podle agentury AP naznačují, že Tenet je obětním beránkem za nezdary po celou dobu, kdy je u moci prezident Bush.

"Myslím, že existuje mnohem více lidí odpovědných za nepořádek, který vláda napáchala," řekla šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová. Předseda senátního zpravodajského výboru Pat Roberts ve čtvrtek řekl, že za svá pochybení by měla nést odpovědnost celá zpravodajská komunita.

CIA čekají změny

Zdroje blízké zpravodajským službám podle BBC tvrdí, že po odchodu obou mužů by mohlo dojít k obrození CIA. Očekává se také, že ze závěrů obou komisí vyplyne nutnost restruktualizace všech zpravodajských služeb USA. Agentur je čtrnáct a nemají jednotné řízení, CIA je vedená Národním bezpečnostním výborem, zatímco FBI spadá Ministerstvo spravedlnosti a Národní bezpečnostní agentura pod Pentagon.

Možní nástupci Teneta

Bush zřejmě nenavrhne Senátu nového šéfa CIA před podzimem, kdy by se o nominaci mohla strhnout ostrá bitva, ale raději počká na výsledky listopadových prezidentských voleb, uvádí AP.

Mezi možnými Tenetovými nástupci jsou předseda sněmovního zpravodajského výboru republikán Porter Goss, náměstek ministra zahraničí Richard Armitage, bývalý demokratický senátor Bob Kerrey a bývalý starosta New Yorku Rudolph Giuliani. Tuto spekulaci ovšem Giulianiho mluvčí nepotvrdila.

Nejpravděpodobnějšími kandidáty jsou první dva.

Reklama

Související články

Ředitel CIA Tenet podal demisi

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) George Tenet podal demisi, a to z osobních důvodů. Oznámil to ve čtvrtek prezident USA George Bush s tím,...

Výběr článků

Načítám