Hlavní obsah

Ze Sýrie uprchlo před islamisty do Turecka už 60 000 Kurdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Za posledních 24 hodin vstoupilo do Turecka už 60 000 syrských Kurdů, prchajících před postupujícími bojovníky z radikálního hnutí Islámský stát (IS). Novinářům v Istanbulu to řekl místopředseda turecké vlády Numan Kurtulmuş. Islamističtí radikálové už obsadili na severovýchodě Sýrie 60 kurdských vesnic a obklíčili město Ajn al-Arab. Turecká vláda v pátek kvůli přílivu kurdských uprchlíků ze Sýrie otevřela hranici.

Foto: ČTK/AP

Dítě uprchlíků a turecký voják v pozadí

Článek

Na zhruba 30kilometrovém úseku syrsko-turecké hranice mezi Akçakale a Mursitpinarem bylo podle vicepremiéra otevřeno osm přechodů, kudy přecházely tisíce Kurdů. Několik tisíc dalších se podle fotografa agentury AFP stále tísnilo u hranice s Tureckem.

Bojovníci IS v noci dobyli další vesnice v okolí města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani), při střetech s kurdskými obránci bylo nejméně 18 islamistů zabito. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která z Londýna monitoruje vývoj konfliktu v Sýrii. Osud 800 obyvatel vesnic obsazených IS zůstává podle OSDH „neznámý”. Nyní se islamisté údajně nacházejí asi 15 kilometrů od Kobani, uvedl jeden z kurdských velitelů přímo z místa.

Mají jen lehké zbraně

Čtyřiatřicetiletý farmář Lókam Ísa utekl se svými příbuznými a s dalšími asi 30 rodinami poté, co radikálové vtrhli do jejich vesnice Celebi. Jak uvedl, kurdské jednotky proti nim bojují jen s lehkými zbraněmi. „Oni (Islámský stát) zničili všechna místa, kam dorazili. Viděli jsme, co se stalo v Iráku v Sindžáru a ve strachu jsme utekli,” svěřil se Ísa agentuře Reuters. Z nedaleké vesnice uprchl i čtyřiadvacetiletý Abdulláh. „Islamisté zaútočili, my jsme se ženami odešli, ale většina mužů zůstala ... Ve vesnicích zabili mnoho lidí, podřezali jim krky. Báli jsme se, že nás to čeká taky,” dodal.

Foto: ČTK/AP

Kurdové na útěku

Postup bojovníků IS na severovýchodě Sýrie vedl k výzvám o pomoc pro tamní Kurdy, kteří se obávají bezprostředně hrozícího masakru v Ajn al-Arabu. V pátek vyzval prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání mezinárodní společenství, aby využilo „všech možných prostředků” na ochranu města Kobani před bojovníky z Islámského státu.

Jak oznámila OSDH, přešlo v noci na sobotu z Turecka do Sýrie nejméně 300 kurdských bojovníků, aby se připojili ke kurdským milicím v Kobani a podpořili jejich boj proti IS.

V Turecku se už podle údajů ankarské vlády zdržuje 1,2 miliónu uprchlíků, kteří své domovy v sousední Sýrii opustili kvůli občanské válce. Kapacita příhraničních uprchlických táborů je už dlouho zcela vyčerpána, a tak žije přes milión syrských uprchlíků ze Sýrie v různých tureckých městech. Mnozí tam podle agentury AFP živoří na ulici, což vede ke stále častějším střetům s místními obyvateli.

Reklama

Výběr článků

Načítám