Hlavní obsah

Záplavy v Nepálu mají už téměř sto obětí, při evakuaci pomáhali sloni

– Káthmándú/Dillí/Dháka

Počet obětí záplav a sesuvů půdy v Nepálu se zvýšil na 75, dalších 85 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odkazem na policejního mluvčího Puškara Karkiho. Při evakuaci stovek turistů ze zatopeného národního parku pomáhali záchranářům i sloni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nepálu pomáhají s evakuací turistů při záplavách sloniVideo: Reuters

 
Článek

Záplavy postihly mimo jiné město Sauraha, přibližně 80 kilometrů jižně od nepálské metropole Káthmándú. Město na okraji národního parku Čitvan, který je domovem více než 600 kusů nosorožců, je oblíbenou turistickou destinací, například pro návštěvníky z Indie a Číny. V hotelech ve městě přebývalo asi 600 turistů.

„Přibližně 300 návštěvníků bylo evakuováno v neděli na hřbetech slonů a v přívěsech traktorů..., zbytek turistů bude převezen do bezpečí dnes,” uvedl majitel jednoho z místních hotelů. Podle záchranářů zasáhly povodně a sesuvy půdy 26 ze 75 nepálských okresů. Zaplaveno bylo více než 60 000 domovů, především na jihu země.

Období dešťů trvá v Nepálu podle agentury Reuters od června do září a pro zemědělsky zaměřenou zemi je velmi důležité. Každoročně však způsobí obrovské škody na životech a majetku. Loni během něj zahynulo takřka 100 lidí.

Monzunové deště zasáhly i indický stát Ásám, kde během posledních dvou dní zemřelo nejméně 15 lidí. Oblast už podle úřadů opustilo bezmála 2,6 milionu lidí.

Celkem během záplav vyvolaných monzunovými dešti zemřelo v jižní Asii již nejméně 160 osob, napsala v pondělí agentura AP. Miliony lidí v Indii, Nepálu a Bangladéši byly nuceny opustit své domovy. V Bangladéši si povodně vyžádaly v posledních několika dnech 20 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám