Hlavní obsah

Záplavy v Kolumbii a Venezuele si vyžádaly desítky mrtvých

BOGOTÁ/CARACAS

Nejméně 86 mrtvých si do úterý vyžádaly záplavy ve  Venezuele a Kolumbii. Tisíce domů jsou zničeny a desítky lidí pohřešovány v údolích, jejichž tvář změnily k nepoznání nánosy bahna, kamení a vyvrácených stromů.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Vokální soubor Gentlemen Singers z Hradce Králové je jediným profesionálním mužským oktetem v České republice.

Článek

Při týden trvajících záplavách, které vyvolaly prudké deště, zahynulo ve Venezuele nejméně 53 lidí. Sesuvy půdy zničily domy více než 21 000 obyvatel. V sousední Kolumbii je zatím hlášeno nejméně 33 obětí a 25 000 zničených domů.

Záplavy také spláchly veškerou úrodu od brambor až po kávu, zničily slepičí farmu a připravily tak místní obyvatele o další z mizivého počtu pracovních příležitostí, které v této oblasti mají. "Bude tu ještě větší bída než doteď," říká Guzmán Varela, třiadvacetiletý mladík z Tovaru. "Nikdy tu nebylo moc práce."

Stovky pohřešovaných

Mezi pohřešovanými je i osmadvacetiletý Carlos Alfonso Molina, řidič autobusu na lince mezi venezuelskými městy Tovar a Santa Cruz de Mora. Právě když vyjel zpět do Tovaru, možná i s cestujícími, řeka Mocoties se vylila ze břehů a smetla část Santa Cruz de Mora.

Jeho o dva roky mladší bratr Hilbert se téměř tři hodiny prodíral z Tovaru do Santa Cruz de Mora po bahnem pokryté silnici, na níž nakonec našel prázdný autobus svého bratra - částečně potopený v bahnité vodě a nabouraný do stromu.

"Mluvil jsem s ženou, která tvrdí, že viděla, jak se mu povedlo dostat ven," říká Hilbert, jehož nejistota, co se stalo s bratrem, ničí. Vojáci ani záchranáři, kteří pomáhají s evakuací lidí z městečka, nemají o jeho bratrovi žádné informace. "Říkají nám, abychom, byli trpěliví. Možná to opravdu přežil. Doufám v to," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám