Hlavní obsah

Zánik světa už začal

– WASHINGTON
CNN, Lenka Hloušková

Konec světa není už jen noční můrou filmů sci-fi. Ve skutečnosti totiž již probíhá a většina živočichů za pět set miliónů let vymře. Tvrdí to ve své studii americký astrobiolog Donald Brownlee a paleontolog Peter Ward z Washingtonské univerzity.

Článek

Podle pomyslného ciferníku znázorňujícího symbolicky pohyb slunce je nyní Země stará 4,5 miliardy let v pozici půl páté ráno. Za pět set miliónů let později nastane podle Brownleeho a Warda konec světa. V té době bude po miliardách let nadvlády většina zdejších živočichů zničena.

V osm hodin ráno se vypaří moře a přesně v poledne, asi za dvanáct miliard let, by smetl žár i zbytek nynějšího povrchu naší planety. "Žijeme na skvělém místě ve správný čas. Lidé by si měli tyto skutečnosti uvědomit a chránit životní prostředí. Zkáza planety je stejně načasovaná, nemusíme ji zbytečně urychlovat," říká Ward.

Vědci publikovali svou teorii v knize Život a Smrt planety Země, která právě vychází. Autoři vycházeli při jejím sestavování ze současných poznatků o chování hvězd a planet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám