Hlavní obsah

Žalobce viní Nižňanského z válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Proces s údajným slovenským válečným zločincem Ladislavem Nižňanským (88) se v Mnichově chýlí ke konci. Německý státní zástupce Konstantin Kuchenbauer jej v pondělí v závěrečné řeči obvinil z aktivního podílu na masakrech slovenského civilního obyvatelstva na konci druhé světové války. Nižňanský, který působil v protipartyzánské jednotce Edelweiss, podle něj likvidaci nařizoval a aktivně ji vykonával.

Článek

Nižňanskému hrozí až doživotí trest. Čelí obžalobě z podílu na zavraždění 164 obyvatel vesnic Ostrý Grúň a Kľak a židovských uprchlíků u obce Kšinná. Vinu popírá, tvrdí, že jeho jednotka na místě masakrů ani nebyla.

Kuchenbauer odmítl Nižňaského námitky, že se členem Edelweiss stal z donucení a nehrál v jednotce aktivní roli. Je totiž nositelem Železného kříže 1. třídy. "Takové vyznamenání nedostanete jen tak pro nic za nic," prohlásil Kuchenbauer.

Státní zástupce tvrdil, že jednotka, jejíž slovenské části prý Nižňanský velel, měla obklíčit vesnice Ostrý Grúň a Kľak a zajistit, aby nikdo neunikl. Vesničané prý schovávali partyzány, nikdo z jednotky ale nezjišťoval, jestli se příslušníci odboje skutečně v obcích skrývali.

"Nikdo to nezkoumal, protože v plánu bylo od počátku vesnici zlikvidovat," prohlásil státní zástupce. Naléhal, že soud má poslední možnost zajistit spravedlnost obětem tragédie. Podle Kuchenbauera důkazy ukazují, že Nižňanský nařídil střelbu, že oběti olupoval a pomáhal až do konce války zachovat soudržnost jednotky. "Nebyl pasivní, připravoval operace a aktivně se na nich podílel."

Závěrečná řeč obhájce Steffena Ufera se očekává v úterý. Datum vynesení rozsudku by mělo být stanoveno o týden později 6. prosince.

Nižňanský byl v roce 1962 odsouzen v Československu k trestu smrti v nepřítomnosti právě za masakry, které spáchal při působení v Edelweiss. Z tehdejších protokolů a důkazů vycházeli do značné míry i nynější němečtí vyšetřovatelé.

Nižňanský, který žije v Mnichově, má od roku 1996 německé občanství. Má za sebou minulost dvojitého agenta pro československou a americkou tajnou službu a pozdější činnost pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Zatčen byl v lednu 2004, proces začal loni na podzim a nečekaně se protáhl na nynějších zhruba 14 měsíců. Loni v říjnu byl Nižňanský propuštěn z vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám