Hlavní obsah

Zahořklý vězeň odmítl po propuštění hovořit hebrejsky

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izrael by měl okamžitě umožnit mezinárodní inspekce ve svém tajném nukleárním provozu v Dimoně. Při propuštění to ve středu prohlásil jaderný technik Mordechaj Vanunu (49), který v roce 1986 v britském tisku zveřejnil své poznatky a fotografie z dotyčného závodu.

Foto: Vratislav Konečný

Struhařov, jedna ze zastávek Ladovým krajem, naučnou stezkou po stopách kocoura Mikeše

Článek

"Mé poselství světu: Otevřete jaderný reaktor v Dimoně inspekcím," řekl Vanunu desítkám reportérů čekajícím na jeho propuštění před věznicí Šikma.

"Izrael nepotřebuje nukleární zbraně, zejména nyní, kdy se jich celý Blízký východ zbavil," dodal v narážce na pád irácké diktatury Saddáma Husajna a vývoj v Libyi, která se v prosinci zřekla všech zbraní hromadného ničení a již zahájila jejich likvidaci.

"Nemám už co říci"

Vanunu prohlásil že již nemá k Dimoně co nového říci, neboť vše již zveřejni v říjnu 1986 v listu The Sunday Times. "Všem, co mě nazývají zrádcem: jsem hrdý na to, co jsem udělal. Všechny řeči o dalších tajemstvích, která mám, jsou ale nesmysly."

Vanunu také řekl, že se k němu vězeňská služba a agenti taných služeb Mosad a Šin Bet chovali "krutě a barbarsky", neboť mu prohledávali věci a bránili v kontaktu s ostatními vězni.

Mluvčí ministerstva obrany Rachel Niedak-Aškenaziová řekla, že mu skutečně bylo v cele zabaveno množství kazet a poznámek, včetně nákresů zařízení v Dimoně. "Má skvělou paměť. Byl to více než deník a nám to ukázalo záměr a možnost využití těch údajů v budoucnosti."

Zrádná žena

Šéf věznice potvrdil, že Vanunuovi byly skutečně prohledány věci i bráněno v kontaktu s dalšími vězni, neboť takové měla ostraha příkazy. "Divil bych se, kdyby říkal že jsme ho 18 let nechávali na pokoji," řekl Josi Mikdaš. Připustil ale, že chápe Vanunuovu hořkost, když své věznění považuje za nespravedlivé.

Vanunu byl propuštěn s tím, že nebude hovořit o Dimoně a především nesmí přinejmenším rok vycestovat ze země, ačkoliv podle vlastních slov plánuje oženit se v USA a učit tam historii. Zmínil se i o svém únosu agentkou Cindy, která jej před 18 lety vylákala z Londýna do Říma. Tam prý byl v jejím bytě napaden jedním Izraelcem a jedním Francouzem, omámen a poté byl spoutaný tajně převezen jachtou do Izraele.

Prohlášení dosavadního prominentního vězně oblečeného do bílé košile s vázankou byla plná hořkosti a Vanunu také odmítl hovořit jinak než anglicky. "Pokud mi Izrael neumožní hovořit s cizinci, nebudu mluvit ani hebrejsky," řekl ve vodopádu emotivních prohlášení, zatímco se jej jeho bratr Meir pokoušel opakovaně umlčet.

Poslali by ho na smrt

Z propuštění málem na poslední chvíli sešlo, neboť Vanunu byl pobouřen, že se do tisku dostal údaj, že má bydlet v luxusním obytném komplexu v Jaffě. Chvíli proto odmítal sdělit nové místo svého pobytu, byť mu to nakazují podepsané podmínky propuštění.

Nakonec muž, který před časem přestoupil ke křesťanství, neboť se jej po "zradě" zřekla většina rodiny, odjel do anglikánského kostela Sv. Jiří v Jeruzalémě, kde bude i bydlet.

Vyprovázely ho tisíce stoupenců, ale i odpůrců jeho počinu. "Nedostane se odsud živý," křičela druhá skupina na Vanunuovy americké adoptivní rodiče.

"Část kritiků připouští, že vyzrazením jaderného programu Vanunu aspoň vytvořil odstrašující prvek, díky němuž možná nebyl Izrael v posledních letech napaden. Jiní by ho ale poslali na smrt," hlásil zpravodaj CNN.

Ministr spravedlnosti Josi Lapid, který Vanunua označil za "rodilého zrádce", nicméně řekl, že i přes obavy o jeho bezpečnost nebyla přijata žádná zvláštní opatření. "Obklopuje ho nejméně stovka radikálů, kteří se k němu modlí, takže jsem si jistý, že ti jej ochrání," řekl na adresu mírových aktivistů a stoupenců krajní levice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám