Hlavní obsah

Žádné „černé peníze“ jsem nebral, ohradil se španělský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy se v sobotu ohradil proti pátečním informacím tisku, že by mu na účtu přistávaly nějaké „černé peníze“. Ministerský předseda rovněž slíbil, že zveřejní své majetkové poměry.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

„Nikdy jsem nedostal černé peníze,“ prohlásil Rajoy na zasedání špiček vládní Lidové strany, které také předsedá. „Má daňová a majetková přiznání budou od příštího týdne zpřístupněna na internetu všem občanům,“ dodal. S aférou se hodlá vypořádat „s největší otevřeností“.

Letitý lidovecký skandál znovu rozdmýchal v minulých dnech deník El País, podle kterého pravidelné platby od podnikatelů brali nejen straničtí pokladníci, ale i čelní politici vládní strany – a na důkaz otiskl ukázky údajných tajných účtů, na nichž figurují částky v desítkách tisíc eur u jmen lidoveckých špiček včetně premiéra.

Lidovci vzápětí pravost údajných účtů zpochybnili a sám Rajoy v první reakci nařídil najmout externího auditora, aby provedl nezávislou kontrolu.

 V Madridu se demonstruje

Desítky policistů zásahové jednotky v sobotu střežily sídlo vládní Lidové strany v centru Madridu. Před budovou se sešla malá skupina demonstrantů, která hlasitě skandovala „demise, demise“. Několik stovek lidí na stejném místě protestovalo také ve čtvrtek a v pátek v noci.

Skandál kvůli vyplácení vůdců Lidové strany z tajných fondů, do kterých měly plynout hlavně peníze ze stavebního průmyslu, poškodilo důvěryhodnost Rajoye v době prohlubující se ekonomické krize ve Španělsku.

Úřad žalobce v pátek uvedl, že údajné platby vyšetřuje. Pokud státní zástupce nalezne důkazy o trestném činu, oznámí to Nejvyššímu soudu. Ten pak rozhodne, zda zahájí soudní vyšetřování, což by byl první krok k možnému trestnímu stíhání.

Podle nedávného průzkumu je 96 procent Španělů přesvědčeno, že korupce ve španělské politice je velmi rozšířena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám