Hlavní obsah

Začaly oslavy příchodu nového roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silvestrovské oslavy začaly vzhledem k časovému posunu nejprve v Oceánii na atolu Kiritimati v ostrovním státě Kiribati. Nový rok tam přišel v 11 hodin SEČ. První velké oslavy zažil Auckland na Novém Zélandu. Sydney se se starým rokem rozloučila ve 14:00 SEČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy Nového roku na Novém ZélanduVideo: Reuters

 
Článek

Lidé v Sydney se shromáždili, aby mohli sledovat ohňostroj. "Novoroční oslavy v Sydney jsou světově proslulé a dostanou se k miliardám lidí. Nejen proto, že pořádáme první velkou show roku 2013, ale také proto, že je nejlepší," řekl starosta města Clover Moore.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novoroční ohňostroj v SydneyVideo: Reuters

Městští činitelé očekávají, že se na pobřeží shromáždí více než 1,5 miliónu lidí, aby sledovali, jak k nebi vyletí sedm tun ohňostrojů včetně petard odpalovaných z vodních skútrů.

Letos mají oslavy i interaktivní charakter; jejich účastníci si do chytrých telefonů mohli stáhnout aplikaci, která jim zbarví monitor. Když je pak zvednou nad hlavu, vytvoří podél pobřeží vlastní světelnou show.

Foto: David Gray, Reuters

Ohňostroje na střechách budov v Sydney

Za show za 6,6 miliónu australských dolarů (asi 130 miliónů korun) stojí Kylie Minogue, která navrhla barevné schéma a doprovodnou hudbu.

Velké ohňostroje a podívané nabídne i Soul, kde nový rok uvítají rituálním zvoněním na bronzový zvon z 15. století, který v souladu s dávnou tradicí odbije 33 úderů. V dalších částech města se budou pořádat ohňostroje, koncerty a pouliční oslavy.

Velké podívané se čekají v Londýně s tradičním ohňostrojem na Temži, v Moskvě i v Riu de Janeiro, které chce konkurovat oslavám v New Yorku. Tam budou lidé slavit příchod Nového roku tradičně spouštěnou obří koulí nad náměstím Times Square, kde se k americkým popovým zpěvákům připojí jihokorejský rapper Psy.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Ohňostroj v Sydney

V Riu slíbily úřady šestnáctiminutový ohňostroj se 24 tunami petard naproti pláži Copacabana. V Berlíně u Braniborské brány vystoupí Pet Shop Boys, Bonnie Tylerová či Blue. V Dubaji, kde se příchod oslaví u věže Burdž Dubaj, ohňostroj živě doprovodí Pražský filharmonický orchestr.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Ohňostroje na Sydney

Naopak v Paříži úřady připomněly, že veškeré ohňostroje jsou oficiálně zakázány po celou noc. Dav, který se k oslavám sejde na Champs-Elysées a kolem Eiffelovy věže, se proto bude muset obejít bez nich.

Slaví i Barma, Indie oslavy ruší

Ke globálním oslavám se poprvé připojí v Barmě. Vojenská junta tam dlouho nedovolovala žádná masová shromáždění. Asi 50 000 lidí by se mělo podle očekávání sejít u uctívané zlaté pagody Švedagon v Rangúnu, aby mohli sledovat první společné veřejné odpočítávání příchodu Nového roku a ohňostroj.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Přípravy na vítání roku 2013 v Barmě

Naopak na mnoha místech Indie byly oslavy odvolány po brutálním skupinovém znásilnění 23leté dívky, které vyvolalo masové protesty.

Foto: Amit Dave, Reuters

Vigílie za oběť skupinového znásilnění pod heslem rok 2013 bez znásilnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám