Hlavní obsah

Začal Oktoberfest, svátek piva zastínil i blížící se volby

Úderem dvanácté hodiny začal v bavorském Mnichově slavný festival Oktoberfest. Mnichovský primátor Christian Ude narazil slavnostně první festivalový sud a čerstvě načepované pivo dal podle zvyku nejprve ochutnat bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi. Pivní veselí tak trochu zastínilo i blížící se nedělní parlamentní volby.

Foto: Michael Dalder, Reuters

V sobotu 21. září začal slavnostním naražením sudu již stoosmdesátý ročník Oktoberfestu.

Článek

Už po stoosmdesáté se otevřely brány největších pivních slavností na světě, proslulého Oktoberfestu. O jeho zahájení se postarali dva rivalové z nedávného bavorského volebního klání.

Tradiční rituál měl pro oba aktéry letos zvlášť pikantní příchuť. Když se minulou neděli potkali naposledy, radoval se Seehofer jako šéf bavorských konzervativců z drtivého vítězství v zemských volbách, zatímco Ude jako regionální naděje sociálních demokratů odcházel se sklopenou hlavou.

V sobotu si ale oba společně s téměř 10 000 hosty v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů po naražení prvního sudu nadšeně zakřičeli známé "O'zapft is!", tedy "Je naraženo!". Dali tak signál pro všech 14 velkokapacitních a 21 menších pivních stanů, aby roztočily pípy a servírky v bavorských krojích dirndlech začaly za zvuků bavorské dechovky roznášet mezi tisíci návštěvníky mázy piv a tácy s pečenými koleny, grilovanými kuřaty a klobásami s preclíky.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Návštěvníci na Oktoberfestu během slavnostního zahájení

V zábavním parku na Tereziánské louce nedaleko centra Mnichova se daly do pohybu také kolotoče, horské dráhy, centrifugy a další z desítek atrakcí, které jsou neodmyslitelnou součástí slavností.

Ty letos potrvají do 6. října a organizátoři na nich očekávají stejně jako v minulých letech přes šest miliónů návštěvníků z celého světa, včetně Čechů. Doufají, že vypijí nejméně 6,9 miliónu litrů piva jako loni.

Opět o něco dražší pivo 

Hosté musí nicméně počítat s tím, že za zlatavý mok zaplatí na Oktoberfestu zase o něco víc než posledně. Tento rok jeden litrový tuplák vyjde na 9,40 až 9,85 eura, tedy v přepočtu od 243 do 254 korun. Novinkou je nabídka jídel pro vegany, která se servírují v historické části Oktoberfestu, kde se zájemci mohou přesunout v čase do doby počátků této lidové veselice.

Ty spadají do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Začaly pravé pivní žně, návštěvníci utratí miliardy 

Oktoberfest není jen svátkem milovníků piva a lidové zábavy, ale i mnichovských hoteliérů, obchodníků nebo taxikářů. Hosté během 16 dnů festivalu utratí v bavorské metropoli zhruba 1,1 miliardy eur (přes 28 miliard Kč) a město přitom na jeho propagaci nemusí dát ani cent. "Oktoberfest se propaguje sám," řekl magazínu Focus Wolfgang Nickl z mnichovské radnice.

Podle údajů města nechají návštěvníci přímo na Oktoberfestu za pivo, grilovaná kuřata a pouťové atrakce 435 miliónů eur (11 miliard Kč). Dalších 275 miliónů eur (sedm miliard Kč) zaplatí za dopravu, nákupy a restaurace v Mnichově a okolo 400 miliónů (10,3 miliardy Kč) za ubytování.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Návštěvníci čekají na slavnostní zahájení 180. ročníku Oktoberfestu.

Každoročně tuto masovou akci navštíví přes šest miliónů lidí. V polovině 80. let jich bývalo dokonce sedm miliónů. V průměru každý návštěvník utratí za den v zábavním areálu na Tereziánské louce 68 eur (téměř 1800 Kč), na čemž má velký podíl cena piva, která se pomalu blíží magické hranici deseti eur (258 Kč) za litrový tuplák.

Žně mají rovněž prodejci tradičních bavorských krojů - kožených kalhot pro pány a dámských dirndlů -, které se v posledních letech staly téměř povinnou výbavou každého správného návštěvníka nebo návštěvnice pivních slavností. Třetinu svých ročních tržeb mají tito obchodníci právě v období před Oktoberfestem.

Většinu návštěvníků stále tvoří Bavoři. Asi jen desetina jsou Němci z ostatních koutů země a každý pátý host přijíždí ze zahraničí, hlavně z Itálie, USA a Velké Británie, ale i z Austrálie nebo z Japonska. Mezinárodní popularitu Oktoberfestu dokresluje skutečnost, že po celé planetě se koná přes 3000 obdob mnichovské veselice - od Kanady až po Čínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám