Hlavní obsah

Za tragédii na Odře padají v Polsku hlavy

Nejméně 28 tun mrtvých ryb vytažených ze znečištěné Odry ohlásily v sobotu polské úřady s tím, že zřejmě nejde o konečné číslo. Za den tak dramatická bilance vzrostla téměř troj­násobně, když v pátek ředitel polského Státního vodního holdingu Przemyslaw Daca mluvil o deseti tunách.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Premiér Mateusz Morawiecki vzápětí odvolal nejen Dacu, ale i hlavního inspektora ochrany životního prostředí Michala Mistrzaka z funkce za nedostatečné plnění povinností.

„I když drama, ke kterému došlo, se nedalo předvídat, státní instituce, v jejichž čele dvojice stála, měla začít jednat podstatně rychleji. Stále nevíme, kdo a čím katastrofu způsobil,“ upozornil šéf polské vlády.

Policie vypsala odměnu

Policie zatím vypsala odměnu milion zlotých (zhruba 5,2 milionu Kč) za poskytnutí informací, které umožní dopadnout pachatele. Menší odměny ve výši kolem 10 tisíc zlotých (zhruba 52 tisíc Kč) vypsali také starostové několika obcí ležících v blízkosti Odry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes deset tun uhynulých ryb vylovili za poslední dny z polské části OdryVideo: Reuters

„Podle předběžných odhadů se škody na životním prostředí pohybují do 20 miliard zlotých (zhruba 104 miliardy Kč) a bude trvat desetiletí, než se život v Odře vrátí do stavu před znečištěním,“ napsal včera portál natemat.pl.

Po úhynu ryb v Odře nalezli rtuť

Evropa

Podle prvních informací mohl katastrofu na Odře způsobit únik rtuti do toku řeky. „První toxikologické výsledky uhynulých ryb však ukazovaly, že rtuť nebyla příčinou jejich hromadného úhynu,“ řekla včera polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová.

Jedním z hlavních podezřelých z úniku nebezpečného odpadu do Odry je společnost na zpracování makulatury Jack- Pol v Olawě, informovalo ekologické sdružení Vše pro Olawu. Představitelé Jack-Polu vzápětí oznámili, že jejich společnost přísně dodržuje ekologická opatření. Polská média jako podezřelé označila několik dolů na uhlí, jejichž nebezpečný odpad končí v Odře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám