Hlavní obsah

Za psaní hesel na zeď v Bělorusku hrozí muži 12 let

– MINSK
ČTK, Novinky, ITAR-TASS

V Bělorusku pokračují procesy s příznivci opozice, kteří se účastnili demonstrací proti prezidentovi Lukašenkovi. Na patnáct dní půjde podle čtvrtečnímu rozsudku do vězení představitel opoziční Běloruské lidové fronty Viktor Ivaškevič za organizaci nepovolené demonstrace. Zahájen byl ve čtvrtek i proces s Arturem Finkevičem z Fronty mladých, jemuž za psaní nápisů na zeď hrozí až dvanáct let.

Článek

Jednadvacetiletý mladík byl zadržen 31. ledna, když psal na jednu budovu v Minsku nápisy "Chceme nového prezidenta" a "Máme tě dost". Prokuratura jej obvinila z "násilného výtržnictví" a ze závažného poškození státního majetku. Hrozí mu trest mezi sedmi a 12 lety. Finkevič se přiznal k autorství asi deseti nápisů, ale obžaloba mu jich připisuje třicet. Městské úřady uvedly, že škody na fasádách přesahují 35 miliónů běloruských rublů (asi 370 000 Kč).

"Během volební kampaně se v novinách, v televizi a v rozhlase nemluvilo o nikom jiném než o Lukašenkovi. Žádný demokratický kandidát neměl přístup do médií. Cítil jsem, že je to nespravedlivé, a rozhodl jsem se situaci změnit," vysvětloval u soudu obviněný. "Bohužel v Bělorusku už neexistují jiné možnosti k vyjádření vlastního názoru," řekl Finkevič. Před soudem se sešlo několik mladých Bělorusů, kteří mu přišli vyjádřit podporu.

Ve čtvrtek byla zadržena dvacítka mladých lidí, kteří přišli na oficiální výstavu o běloruských médiích v Minsku. Přinesli si opoziční listy a poblíž stánku hlavního provládního listu Sovetskaja Belorussija a státní televize z nich začali předčítat. Během dvou minut byli zadrženi tajnými policisty, kteří je odvedli do připravených autobusů čekajících před budovou.

Do vězení za připomenutí Černobylu

Odsouzený Viktor Ivaškevič organizoval nepovolenou demonstraci připomínající černobylskou katastrofu před budovou akademie věd v rámci opozičního pochodu připomínající události před dvaceti lety.

Minulý týden šel ze stejných důvodů na 15 dní do vězení předák běloruské opozice a neúspěšný kandidát prezidentských voleb Aljaksandr Milinkevič. Za mřížemi je spolu se čtyřmi desítkami dalších představitelů běloruské opozice, kteří se zúčastnili několikatisícové manifestace připomínající černobylskou tragédii.

Reklama

Související články

Běloruská policie střílela do davu

Běloruskem stále rezonuje duch svobodného vzdoru vůči režimu autoritativního prezidenta Alexandra Lukašenka. Provládní policie zamezila demonstrantům vstup...

Výběr článků

Načítám