Hlavní obsah

Za otravou novičokem stojí zřejmě náhoda. Nedotýkejte se cizích předmětů, varují Brity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský pár, který byl v kritickém stavu hospitalizován po otravě nervově paralytickou látkou typu novičok, manipuloval s kontaminovaným předmětem. Ve čtvrtek večer to oznámil britský Scotland Yard. Proti prvnímu případu z letošního března, kdy byl zasažen dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera, to tak nyní podle britských médií vypadá na nešťastnou náhodu než na cílený útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté na místě nového případu otravy novičokemVideo: Reuters

 
Článek

„Po nových testech nyní víme, že byli vystaveni nervové látce po manipulaci s kontaminovaným předmětem,” uvedla britská policie, jejíž protiteroristická složka převzala vyšetřování po místní policii v hrabství Wiltshire v jihozápadní Anglii, kde kontaminace nastala.

Podle britského ministra vnitra Sajida Javida přišel pár do styku s nervovou látkou jinde než v místech, která byla dekontaminována v rámci vyšetřování březnového přiotrávení ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery novičokem.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Policisté u domu v Amesbury, kde byla nalezena dvojice lidí v bezvědomí.

Jeden z nejmenovaných vládních vědců v pátek BBC sdělil, že kontaminovaný předmět zcela jistě nemohl být v otevřeném prostoru, neboť by se jed vlivem deště a slunečního záření postupně rozpadal.

Bydlela ve stejné ubytovně jako Skripal

Jednou z hypotéz, o které média informovala ve čtvrtek, je možnost, že se dvojice dostala k obalu pro uložení nebezpečné látky. Informace o přesném místě otravy však nejsou veřejně známé. Policie pouze uvedla, že pár se otrávil při manipulaci s kontaminovaným předmětem.

Podle zpřesněných informací byla z domu v Amesbury nejdříve do nemocnice převezena 44letá Dawn Sturgessová, o několik hodin později také její 45letý partner Charlie Rowley. Rowleyho přítel Sam Hobson vypověděl, že s Rowleym po převozu Sturgessové šel do lékárny vyzvednout léky na předpis a po návratu začali plánovat návštěvu nemocnice.

Foto: Mapy.cz

Incident se odehrál v Amesbury, které leží nedaleko Salisbury

Rowley se ale najednou začal chovat zvláštně, začalo mu být velké horko, potil se, zrudly mu oči a z úst mu odkapávaly sliny, tak mu zavolal záchranku.

Sturgessová podle médií žila na ubytovně v Salisbury, kde se novičokem otrávili ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije. Ubytovnu již policie evakuovala.

Britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že policie „prohledá každý kout”, aby tento nový případ otravy objasnila. Označila jej přitom za velmi znepokojivý.

Nové oběti se ale podle televize Sky News podle všeho přiotrávily nešťastnou náhodou a nebyly terčem vražedného útoku. Šéf anglické zdravotnické služby vyzval obyvatele, „aby se nedotýkali cizích předmětů”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Julija Skripalova v prvním vyjádření po propuštění z nemocnice Video: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám