Hlavní obsah

Z přeplněné lodi s uprchlíky se jich zachránilo jen čtyřicet

TUNIS

Pouhé čtyři desítky ilegálních uprchlíků, kteří přežili potopení přetížené lodi mířící přes Středozemní moře do Itálie, se dosud podařilo vylovit usilovně pracujícím záchranářům. Na lodi přitom podle odhadů bylo až 250 lidí z několika afrických států. Podle vyjádření těch, kdo neštěstí přežili, byla loď ve velmi špatném stavu a navíc přeplněná.

Článek

Loď šla ke dnu u tuniského pobřeží. Záchranáři vylovili 20 mrtvých těl, zbylí pasažéři jsou pohřešováni. 

Potápějící se vrak objevila rybářská loď v pátek a zavolala o pomoc. Do záchrany se zapojila tuniská pobřežní hlídka, námořnictvo, čtyři civilní lodě nacházející se poblíž a dvě lodě z vrtných plošin.

Mezi cestujícími byly i těhotné ženy

Ti, kterým se podařilo přežít, vypověděli, že museli plavat pět hodin na hladině Středozemního moře, než je vylovily hlídkové čluny. Podle jejich prohlášení byli na palubě uprchlíci z Mali, Ghany, Somálska, Egypta, Maroka i samotného Tuniska. Mezi uprchlíky byly i ženy, některé těhotné.

Do Itálie připlouvají tisíce uprchlíků

Potopení lodi u tuniského pobřeží je už druhé námořní neštěstí, k němuž ve Středozemním moři za poslední týden došlo - minulý víkend se u italského pobřeží utopilo nejméně šest ilegálních imigrantů.

Nelegální imigrace do Itálie poslední dobou nabrala na síle. Za uplynulý týden připlulo k jejímu jižnímu pobřeží více než 1000 lidí a téměř 3000 od začátku června. Většina uprchlíků pochází ze zemí severní a střední Afriky.

Itálie se snaží najít řešení situace. Liga severu dokonce navrhla pořízení děl, jimiž mají být připlouvající lodi s uprchlíky odstřelovány.

Loď vyplula zřejmě z Libye

Oficiální zdroje nepotvrdily, odkud pocházela potopená loď, ale diplomaté, kteří si nepřáli být jmenováni, uvedli, že byla s největší pravděpodobností libyjská. Zachránění uprchlíci potvrdili, že vyplouvali v pátek v šest hodin ráno z libyjské pláže, kde každý za přepravu do Itálie zaplatil 500 až 800 dolarů.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí varoval evropské představitele, že africké státy nezastaví nelegální imigraci, dokud Afrika a země EU neposílí spolupráci s cílem zvýšit investice a počet pracovních příležitostí a zmírnit tak chudobu na africkém kontinentu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám