Hlavní obsah

Z Náhorního Karabachu uprchla polovina obyvatel

Právo, Novinky, ama, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Náhorního Karabachu masově prchají z regionu, který se od konce minulého měsíce stal dějištěm ozbrojených střetů mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Podle zjištění expertů Amnesty International Ázerbajdžán při bombardování měst použil zakázané kazetové bomby.

Foto: Karen Mirzoyan, ČTK/AP

Lidé čekající na evakuaci ze Stěpanakertu, hlavního města Náhorního Karbachu

Článek

Podle zdrojů z mezinárodně neuznávané republiky až polovina místní populace byla nucena odejít uprostřed bombardování a bojů.

„Podle našich předběžných odhadů se přemístilo asi padesát procent obyvatel Karabachu, z toho 90 procent tvoří ženy a děti,“ řekl médiím Artak Beglaryan, karabašský ombudsman. Podle jeho slov se na bezpečná místa v republice Arcach (arménský název Náhorního Karabachu) muselo vystěhovat zhruba 70 až 75 tisíc lidí.

Ostřelování Náhorního Karabachu nepolevuje, Írán varuje před rozšířením konfliktu

Evropa
Foto: Novinky.cz s Mapy.cz

 

Ruská agentura RIA Novosti upozornila, že mezi uprchlíky je hodně invalidů i nemocných lidí, kteří odjíždějí přímo z nemocnic. „Bojíme se bombardování. Ve městě zůstávají jen muži,“ citovala obyvatelku Stěpanakertu, správního střediska arménské separatistické enklávy v Ázerbájdžánu. Obce podél linie fronty jsou podle zpravodaje agentury prázdné.

Na Náhorní Karabach dopadají zakázané kazetové bomby

Svět

Experti Amnesty International v minulých dnech potvrdili, že Ázerbajdžán při bombardování Stěpanakertu použil zakázané kazetové bomby.

„Použití kazetových bomb je podle mezinárodního práva zakázáno. Použití kazetových bomb k útoku na civilní oblasti je extrémně nebezpečné a povede pouze k dalším úmrtím a zraněním,“ uvedl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Odhaduje se, že pět až 20 procent kazetových bomb neexploduje a stávají se hrozbou pro civilní obyvatelstvo.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Kráter po ázerbajdžánském ostřelování Stěpanakertu, hlavního města Náhorního Karabachu

Reklama

Výběr článků

Načítám