Hlavní obsah

WTO odložila dohodu o levných lécích pro chudé země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Nečekaný zvrat mělo ve středu časně ráno zasedání Světové obchodní organizace (WTO) v Ženevě. Státy WTO se dohodly na tom, že chudé země světa budou moci dostávat levnější léky pro boj s epidemiemi jako AIDS, malárie či tuberkulóza. Všeobecná rada, jež je výkonným orgánem WTO a měla dohodu formálně posvětit, se ale rozhodla schválení ještě odložit.

Foto: Klatovská nemocnice, a.s.

Dětské oddělení Klatovské nemocnice navštívila trojice hokejistů extraligového klubu HC Škoda Plzeň - Dvořák, Hanzlík a Růžička.

Článek

"Dohoda není. Jsou nutné další konzultace," cituje agentura Reuters mluvčího WTO Keithe Rockwella.

Vyčerpaní diplomaté mlčeli

Unavení diplomaté se podle agentury AP v časných ranních hodinách rozešli z jednání, které se konalo za uzavřenými dveřmi, aniž poskytli novinářům širší vyjádření či vysvětlení, proč byla dohoda nakonec odložena. Jen mluvčí Keith Rockwell vyjádřil domněnku, že konečné schválení dohody bude odloženo do dalšího setkání ministrů zemí WTO, které se má konat 10. září v mexickém Cancúnu.

Proti levným lékům pro chudé byly USA

Světové agentury už přitom těsně před půlnocí oznamovaly, že WTO na zasedání, které ve čtvrtek začalo s šestihodinovým zpožděním, uzavřela jednu z nejemotivnějších diskusí, které se v organizaci mezi 146 členskými státy odehrávaly. Proti možnosti, aby chudé země světa mohly ze zahraničí dovážet levnější kopie patentem chráněných léků, se dlouho stavěly Spojené státy.

Chudé země dostanou neznačkové kopie

Rada pro obchodní aspekty práv duševního vlastnictví (TRIP), která je pomocným orgánem WTO, přijala už v prosinci loňského roku dokument, jenž by rozvojovým zemím umožnil ignorovat některá patentová pravidla a dovážet levnější kopie léků od "neznačkových" výrobců. Aby uspokojil obavy USA a amerického farmaceutického výzkumného průmyslu, doplnil nyní zmíněný dokument nový soubor podmínek upravujících možnosti využití této nabídky.

Spojené státy se obávaly, že umožněním výroby levných kopií patentem chráněných - a tedy výrazně dražších medikamentů - ztratí farmaceutické firmy zisky, a tudíž i motivaci k hledání a testování nových léků.

Anketa

Měly by být chudým zemím poskytnuty levnější kopie značkových léků pro boj s epidemiemi?
ano
81,3 %
ne
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám