Hlavní obsah

Vyvrcholily oslavy vylodění v Normandii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NORMANDIE

V Arromanches vyvrcholily v neděli odpoledne oslavy 60. výročí spojeneckého vylodění v Normandii. Jeho nejemotivnější chvílí byl příchod válečných veteránů, majících kolem 80ti let, z nichž čtrnáct jmenoval francouzský prezident Jacques Chirac rytíři Řádu čestné legie.

Foto: Petra Kucinová

Moravia Big Band, Zábřeh

Článek

Jako první z nich dostal toto nejvyšší francouzské vyznamenání český generál Antonín Špaček. Řád čestné legie převzal z rukou francouzského prezidenta jeden veterán z každé ze čtrnácti zemí, které se bitvy o Normandii zúčastnily.

Ceremoniálu se zúčastnilo víc než dvacet šéfů států a vlád, mezi nimi i český prezident Václav Klaus a jeho slovenský kolega Rudolf Schuster.  Poprvé bylo na nejvyšší úrovni v osobě prezidenta Vladimira Putina zastoupeno Rusko. Naprostou premiérou pak bylo zastoupení Německa, které reprezentoval kancléř Gerhard Schröder. Jeho přítomnost měla symbolizovat definitivní usmíření bývalých nepřátel.

V projevu v památníku v Caen prohlásil, že jeho země si uvědomuje svou odpovědnost za druhou světovou válku a bere ji vážně. "My v Německu víme, kdo válku rozpoutal," řekl Schröder. "Evropští obyvatelé a jejich politici nesmějí tady ani jinde dát šanci válce, válečným zločinům a terorismu," řekl kancléř, jehož otec padl v roce 1944 v Rumunsku.

Nedělní program

Nedělní program začal dopoledne v prostoru vylodění. Státníci navštěvovali hřbitovy i místa, kde jednotky jejich zemí sváděly tvrdé boje. Krátce po poledni začala hlavní mezinárodní vzpomínková akce v Arromanches. V pět ji uzavře přehlídka veteránů.

Na americkém vojenském hřbitově v Colleville-sur-Mer se sešli americký prezident Bush a jeho francouzský protějšek. Jacques Chirac v krátkém projevu zdůraznil, že Francie nikdy nezapomene na oběti, které Spojené státy přinesly pro její osvobození. "Naše přátelství je nedotčeno, naše spojenectví trvá," řekl prezident, jehož země se v posledních měsících ocitla s USA ve vážném sporu ohledně Iráku. Francie je si podle jeho slov vědoma, co Spojeným státům dluží, a bude stát po jejich boku, pokud budou vystaveny zkouškám, jako byly atentáty ze září 2001.

George Bush před stovkami amerických veteránů a několika tisíci dalších hostů hovořil o "nerozlučném spojenectví" těch, kdo před šedesáti lety bojovali za svobodu a demokracii. "Naše velká aliance je silná a dnes stále potřebná," prohlásil, aniž výslovně jmenoval NATO.

Cesta Bushe do Evropy je současně spojována s jeho snahou nalézt podporu pro novou verzi rezoluce OSN o Iráku.

Pohled Václava Klause

Cílem velkolepých oslav 60. výročí vylodění spojenců v Normandii je mimo jiné i přispět ke zlepšení euroatlantických vztahů, které utrpěly kvůli sporům kolem války v Iráku. Novinářům to řekl prezident Václav Klaus, který se oslav rovněž účastní.

O snaze zahladit stopy neshod mezi Evropu a USA svědčí podle něj také sestava politiků, které francouzský prezident Jacques Chirac do Normandie pozval. "Rádi bychom za řadou věcí dělali tečky, dělali tlusté čáry, ale ono to tak bohužel nikdy nebývá," soudí český prezident. Celou sobotu prý strávil přípravou projevu, který má přednést za pět dní v Lidicích, které za války vyhladili Němci. "Je to věc, která de facto vždy zůstává součástí pro nás známé historie."

Schröder symbolizuje usmíření

Zejména přítomnost Schrödera, proti níž protestovali někteří britští veteráni,  je považována za symbol definitivního usmíření někdejších nepřátel. Schröder, který navštívil hřbitov v Ranville, kde leží vojáci různých zemí a vyhnul se hřbitovu v La Cambe, kde spočinula těla především německých vojáků včetně příslušníků SS, označil pozvání za důkaz toho, že poválečné období je definitivně ukončeno. Uvedl, a že to nebylo "vítězství nad Německem, ale vítězství pro Německo".

Reklama

Související články

Začaly oslavy vylodění v Normandii

Společným francouzsko-kanadským ceremoniálem začaly v sobotu v Normandii oficiální oslavy 60. výročí spojeneckého vylodění ve Francii. Dějištěm první...

Výběr článků

Načítám