Hlavní obsah

Východ Ukrajiny rozhodne příští týden o vyhlášení autonomie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DONĚCK

Zákonodárci ve východoukrajinském Doněcku v neděli odhlasovali, že příští týden 5. prosince proběhne v oblasti referendum. Lidé v něm rozhodnout, zda si přejí odtržení území od Ukrajiny. Opoziční strana současně vyzvala dosluhujícího prezidenta Leonida Kučmu, aby oficiálního vítěze voleb Viktora Janukoviče, kterého východní oblasti podporují, odvolal v pondělí z funkce premiéra.

Foto: Helena Šebestová

Kamila Nývltová fotila v Egyptě kalendář

Článek

Pokud to neudělá, bude opozice, kterou zase podporují statisíce demonstrantů na západě země, považovat Kučmu za "zločince" a dá podnět k jeho trestnímu stíhání.

"Dáváme Kučmovi ultimátum. Musí odvolat Viktora Janukovyče a guvernéry separatistických regionů Doněcka, Luhanska a Charkova," řekla před demonstranty v Kyjevě Julija Tymošenková, poslankyně a pravá ruka opozičního kandidáta na prezidenta Viktora Juščenka.

Referendum o autonomii

Zákonodárci ve východní oblasti Doněcku drtivou většinou odhlasovali vypsání referenda o vyhlášení autonomie. Pro vypsání referenda hlasovalo 156 poslanců, proti byl pouze jeden. "Nevidíme jinou cestu, jak bránit zájmy Donbasu," řekl předseda rady Borys Kolesnikov. Donbas je uhelným regionem, kde Doněcká oblast leží.

Referendum se oficiálně týká "určení statusu regionu". Otevřeně se ale hovoří o odtržení této ruskojazyčné oblasti a možná i některých dalších, včetně těch na jihu země. Ústava na Ukrajině sice vyhlášení referenda umožnuje, ale pouze na celonárodní úrovni.

Východní část podporuje premiéra Viktora Janykoviče, který podle zatím oficiálních výsledků zvítězil v prezidentských volbách. Uznaly ho však pouze Rusko, Čína, Bělorusko a několik postsovětských republik.

Ukrajinský parlament přijal rezoluci, podle které považuje výsledky voleb za neplatné, a Nejvyšší soud v pondělí pravděpodobně rozhodne v podobném duchu. Rusky mluvící Doněck, Krym a oblast Dombasu jsou proti tomu, aby Juščensko byl v čele země.

Na východě země leží většina nerostného bohatství Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám