Hlavní obsah

Výbuch továrny způsobila nedbalost, ne útok

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA, CNN
KINSTON

Spekulace o tom, že ničivý středeční výbuch továrny na výrobu plastických komponentů zdravotnických potřeb u Kinstonu v americké Severní Karolíně způsobil náraz malého letadla, se nepotvrdily. Naopak se objevily zprávy, že továrna společnosti West Pharmaceuticals Services musela loni zaplatit několik pokut za nedodržování bezpečnostních norem.

Foto: Helena Horáková videovize.info

Nový starosta Náchoda Jan Birke (s červenou kravatou) a 1. místostarosta Tomáš Šubert v průběhu dnešní tiskové konference v náchodské radnici.

Článek

Při mohutné explozi, kterou bylo slyšet do několikakilometrové vzdálenosti, zahynuli nejméně tři lidé a 36 dalších bylo zraněno. Dvanáct z nich je v kritickém stavu a bojuje v nemocnici o život. V době výbuchu, po němž propukl rozsáhlý požár, se v objektu zdržovalo na sto lidí.

Továrna lehla popelem

Na místo se okamžitě dostavily týmy hasičů i záchranářů s auty a sedmi vrtulníky. Nad zcela zničenou továrnou se vznášel hustý černý dým viditelný až do vzdálenosti 50 kilometrů, hasiči bojovali dlouhé hodiny s plameny, které se přenesly i na okolní stromy. "Škody na budově jsou katastrofální," prohlásil kinstonský inspektor pro otázky bezpečnosti Greg Smith.

Podle výpovědí svědků se na místě tragédie odehrávaly hrůzné scény. Exploze byla natolik silná, že odmrštila střechu jedné z budov do více než stometrové vzdálenosti. Otřásla i blízkou budovou školy, kde rozbila okna.

Okolí zamořily zplodiny

Hasiči po příjezdu museli zachraňovat i několik pracovníků továrny visících na zkroucených ocelových nosnících, kam je vyhodil výbuch. Bylo prý rovněž vidět, jak z místa utíkají lidé, na nichž hořely šaty. Některé z obětí utrpěly popáleniny třetího stupně.

Kvůli nebezpečným zplodinám bylo evakuováno okolí továrny v okruhu půldruhého kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám