Hlavní obsah

Vůdce skotských separatistů Salmond rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf skotské vlády a první ministr Alex Salmond v pátek odpoledne ohlásil rezignaci. Informovala o tom agentura Reuters. Salmond se k odchodu rozhodl poté, co Skoti ve čtvrtečním referendu odmítli nezávislost své země na Británii.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Skotský premiér Alex Salmond během kampaně za odtržení

Článek

Salmond řekl, že na listopadovém výročním sjezdu nepřijme nominaci na šéfa strany a že poté rovněž odstoupí z čela skotské vlády.

"Můj čas jako předáka se nachýlil ke konci, ale kampaň za Skotsko pokračuje a sen nikdy nezemře," prohlásil Salmond v televizním projevu z rezidence Bute House, která je oficiálním sídlem prvního ministra, tedy šéfa skotské vlády.

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Skotští říznivci zachování svazku s Velkou Británií slaví.

Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla mimořádných 84,59 procenta. [celá zpráva]

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Přiznivci odtržení Skotka po oznámení výsledků

Reklama

Související články

Skotská hrdost šla stranou, zní z Německa

Obavy z ekonomického vývoje v případě samostatnosti Skotska nakonec v referendu převážily nad národní hrdostí Skotů. I přes vítězství odpůrců skotské...

Výběr článků

Načítám