Hlavní obsah

Vůdce britských konzervativců Smith bojuje o politické přežití

DPA, Jan Horák, Právo
LONDÝN

Šéf britské Konzervativní strany a zároveň vůdce opozice Iain Duncan Smith bojuje o své politické přežití. Ve středu odpoledne se totiž má hlasovat o vyslovení důvěry a o jeho setrvání v čele strany.

Foto: Dana Ehlová

Zřícenina hradu Caisteal Maol

Článek

Smith v televizi prohlásil, že není žádný zbabělec a že bude o svůj post bojovat až do konce. Zároveň požádal poslance své strany, aby mu dali ještě druhou šanci. Tu mu však pozorovatelé a komentátoři prakticky nedávají.

Výsledek večer

Hlasování o důvěře si v úterý vynutili rebelové uvnitř parlamentní frakce konzervativní strany, kteří kritizují Smithe jako "bezbarvého vůdce". Pokud Smith hlasování o důvěře prohraje, je pokládán za jeho možného následovníka bývalý ministr vnitra Michael Howard. Předtím ještě - asi v 16, 30 chce Smith znovu oslovit vlastní poslance.

K tomu, aby mohl setrvat ve funkci šéfa strany musí jej podpořit většina ze 165 poslanců Konzervativní strany v Dolní sněmovně parlamentu. Pokud hlasování prohraje, nebude se moci o funkci již podruhé ucházet.

Výsledek hlasování by měl být znám ve 20 hodin našeho času.

Špatný řečník

Hlasování o důvěře předcházely týdny spekulací o politické budoucnosti šéfa toryů. Před dvěma lety jej sice podpořilo 300 tisíc členů strany, ale přesto je Smith pokládán za sporného šéfa konzervativců. Je vyhlášeným euroskeptikem stojícím na pravém křídle strany a všeobecně se předpokládá, že by strana pod jeho vedením třetí volební souboj s labouristy prohrála, a to i přesto, že pozice jejich šéfa a současného premiéra Tonyho Blaira je po aféře s umělým zveličování iráckého nebezpečí značně otřesena.

Smith je navíc je ve vlastní straně pokládán za jen průměrného řečníka, čímž při parlamentních řečnických soubojích působí ve srovnání s Blairem jen matně. DPA, Jan Horák

Reklama

Výběr článků

Načítám