Hlavní obsah

Vraždícímu střelci se zřejmě nelíbilo kázání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Útočník, který v sobotu během bohoslužeb v americkém státě Wisconsin zastřelil sedm lidí a další čtyři zranil, byl dlouholetým členem církve a zřejmě zkratově reagoval na obsah kázání. Informovala o tom policie, která se snaží najít motiv vražedného útoku.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár zničil halu dřevovýroby.

Článek

Muže, který v hotelu Sheraton ve městě Brookfield zabil pastora tzv. Živé církve boží, jeho syna a pět dalších lidí a následně si vstřelil kulku do hlavy, policie identifikovala jako 44letého Terryho Ratzmanna. Pracoval jako počítačový programátor, měl však být v dohledné době propuštěn.

Před spácháním činu vstoupil do sálu zadním vchodem a do skupiny 50 až 60 lidí vystřílel celkem 22 nábojů. Když vyprázdnil první zásobník, v klidu nabil nový a v zabíjení pokračoval. Svědci potvrdili, že Ratzmann při poslechu kázání z kazety před dvěma týdny vstal z lavice a shromáždění opustil.

Svědci: žil spořádaně

Policie zatím motiv činu nepotvrdila, vyloučila však u útočníka duševní poruchu. Stále rovněž není jasné, zda střílel náhodou nebo zda si oběti vybíral. Sousedé Ratzmanna, který žil spolu se svou matkou a dcerou, charakterizovali jako nadšeného zahrádkáře a mírumilovného člověka.

Útočník podle jejich svědectví nebyl ani náboženským fanatikem a nikomu své názory nevnucoval. Trpěl však prý léta depresemi a čas od času podléhal alkoholu.

Protestantská Živá církev boží se místo nedělních shromáždění schází v sobotu a je známá svým rozhodným vystupováním proti interrupcím. Její vůdce se ovšem nedávno prohlásil za proroka a začal svým ovečkám tvrdit, že konec světa nastane během pěti až 15 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám