Hlavní obsah

Vrak bude ohrožovat průliv čtyři měsíce

BBC, Rostislav Matulík, Jan Rovenský
LONDÝN

Vrak norského plavidla Tricolor, které se v polovině prosince potopilo s nákladem několika tisíc automobilů na mělké dno Lamanšského průlivu, bude komplikovat námořní dopravu na jedné z nejrušnějších námořních tras nejméně čtyři měsíce.

Článek

V pátek o tom informovaly zdroje britské pobřežní stráže z Doveru, podle nichž hrozí nebezpečí srážky s jinou lodí prakticky denně. Vyzvednutí vraku však nelze kvůli počasí uskutečnit dříve než v květnu. Do vraku před dvěma dny narazil turecký tanker Vicky, jenž na palubě převážel 70 tisíc tun hořlavého kerosinu. Převážená látka naštěstí do moře neunikla a ani nikdo z 24 členů posádky neutrpěl zranění. Vicky, jež měří 243 metrů, měla z belgických Antverp namířeno do amerického New Yorku.

Vrak je označen varovnými bójemi

Britská pobřežní stráž přičítá vinu na srážce lidské chybě. Podle ní je místo vraku dostatečně označeno varovnými bójemi a navíc v blízkosti kotví francouzská válečná loď. Tricolor, která převážela na tři tisíce luxusních automobilů, se potopila za husté mlhy dne 14. prosince po srážce s bahamským plavidlem Kariba. O dva dny později do vraku narazila nizozemská loď Nicola. Z nádrží Tricolor, v nichž bylo až dva tisíce tun ropy, úřady již třetinu odčerpaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám