Hlavní obsah

Vojáci ve Venezuele obsadili obchody s předraženým zbožím

Venezuelský prezident Nicolás Maduro přikázal armádě, aby obsadila řetězec prodejen s elektrickými spotřebiči, aby se zabránilo údajnému předražování zboží. Socialistický prezident již v pátek večer oznámil, že někteří manažeři řetězce Daka byli zatčeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuelští vojáci obsadili obchodní řetězec Daka Video: Reuters

 
Článek

Maduro před tím, než vojáci začali obsazovat jednotlivé obchody, řekl, že nyní budou muset prodávat zboží za spravedlivé ceny. Před obchody se v sobotu vytvářely dlouhé fronty lidí, kteří slyšeli, že budou produkty za nižší ceny. Vojáci zde sestavovali seznamy lidí, které pouštěli dovnitř po jednom, aby zabránili chaosu.

„Děláme to pro blaho národa,“ řekl Maduro. „Nařídil jsem okamžité obsazení řetězce Daka, aby začal nabízet zboží lidem za spravedlivé ceny ... Toto okrádání lidí musí přestat,“ řekl prezident, který tvrdí že obchodníci a jeho pravicoví političtí odpůrci proti němu vedou ekonomickou válku.

Vláda již několik týdnů varovala, že před Vánocemi zakročí proti obchodům, které budou prodávat za podle ní přemrštěné ceny. Maduro nastoupil do funkce v dubnu po smrti Huga Cháveze.

Kde hledat viníka?

Madurovi kritici tvrdí, že vysoká inflace dosahující nyní 54 procent není důsledkem bezohledných obchodníků, ale špatného řízení ekonomiky a selhání socialistické politiky. Stejně tak opozice obviňuje přehnané vládní restrikce za nedostatek zboží a korupci způsobenou černým trhem s valutami.

Nicoláse Madura podporuje velká část Venezuelanů, především chudých, kterým pomáhají rozsáhlé sociální programy. Ale ekonomické problémy se začínají podepisovat na jeho popularitě - za poslední měsíce poklesla o 10 procentních bodů na 41 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám