Hlavní obsah

Vlna veder nyní zasáhla Řecko, hoří ve Švýcarsku

– ATÉNY/BERN
DPA, Jen Horák

Vlna veder, která prochází Evropou, nyní zasáhla také Řecko. Na nadcházející víkend a pondělí tam meteorologové předpovídají teploty až 39 stupňů Celsia. V hlavním městě Aténách přitom dosáhla teplota již v pátek dopoledne 37 stupňů ve stínu.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Součástí projektu bude také bavorsko-česká soutěž žáků středních škol v gastronomických dovednostech, která se uskuteční na bavorské straně.

Článek

Obdobné problémy jako v Portugalsku, Španělsku, Itálii a Francii se však v Řecku neočekávají, protože opravdová vedra mají trvat krátce. Už v úterý se má totiž podle meteorologů "ochladit" na 35 stupňů, což je pro nynější období roku normální hodnota.

Navíc jsou obyvatele Řecka relativně dobře vyzbrojeni na přečkání vlny veder: více než polovina domácností má klimatizaci a také většina veřejných budov a úřadů je klimatizována.

Ve Švýcarsku bojují s požárem

Přetrvávající tropické počasí přispělo k lesním požárům ve švýcarském Kantonu Wallis, kde nedaleko obce Leuk bojují hasiči se zatím největším letošním požárem lesa. Díky nasazení stovek dobrovolných pomocníků se však podařilo požár lokalizovat, takže se do vyšších oblastí nad Leuk již nešíří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám