Hlavní obsah

VIDEO: Z oběžné dráhy se stává smetiště, hrozí další kolize družic

Úterní srážku ruské a americké družice na oběžné dráze kolem Země mohou následovat další. Kolem Země obíhá velké množství satelitů včetně mnoha nefunkčních, i další "kosmické smetí“, mezi než se nyní zařadily úlomky sražených družic.

Článek

"Hustota těles na oběžné dráze Země je různá v různých výškách. Nejhustěji je kolem 600 až 800 kilometrů nad Zemí,“ řekl Novinkám Jiří Kroulík z Planetária Praha. Na těchto drahách podle něj zůstávají družice i desítky let poté, co doslouží. Státy zatím nemají povinnost je odtud odstraňovat.

"Je určité nebezpečí, že některé výšky budou brzy tak zasyceny družicemi a jejich úlomky, že se budeme s kolizemi setkávat častěji. Mohly by ohrožovat pilotované kosmické lety i Mezinárodní vesmírnou stanici,“ pokračoval Kroulík.

Nízké dráhy mají podle Kroulíka výhodu v tom, že po použitelnosti družice nebo jejich úlomky shoří v atmosféře. "Může se však stát, že větší a těžší předměty, jako například zbytky nádrží, mohou atmosférou proletět,“ upozornil Kroulík.

:. Záměrně přehánějící ilustrace Evropské vesmírné agentury varující před vznikem smetiště na oběžné dráze Země.foto: ČTK/AP

Podle českého astronoma Luboše Pereka se v současnosti kolem Země pohybuje 12 000 neaktivních družic, které nelze žádným způsobem z oběžné dráhy stáhnout. Ke každé by musela mířit zvláštní mise raketoplánu a to by bylo velice finančně náročné, míní Perek. Celkem podle údajů NASA krouží kolem planety 17 000 úlomků objektů vyslaných do vesmíru lidmi.

Trosky ohrožují další družice systému Iridium

Perek upozornil, že trosky satelitů, které se srazily v úterý, leží v dráze družicového systému Iridium. "Trosky družic se nedají odstranit. Jediná možnost, jak se jim vyhnout, je upravit dráhy satelitů, kterým by s nimi hrozila srážka," řekl Perek. Otázkou podle něj zůstává, zda satelity systému Iridium mají dostatek energie na případné úhybné manévry před troskami v jejich dráze.

Společnost Iridium, které patřil jeden ze zničených satelitů, jej hodlá nahradit do 30 dnů. "Takové náhrady jsou běžné. Každá společnost má ve vesmíru několik rezervních satelitů, které v případě potřeby navede na dráhu nefunkční družice," uvedl Perek. Náhrada podle něj může trvat i kratší dobu.

Iridium provozuje komunikační síť, využívanou například americkým ministerstvem obrany, kolize jí způsobila výpadek signálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Zemí se poprvé srazily vesmírné satelity

Dva velké komunikační satelity se srazily poprvé v historii na oběžné dráze kolem Země. Kolize vytvořila oblaka trosek, která představují i určité riziko pro...

Výběr článků

Načítám