Hlavní obsah

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

– Washington

Verdikt, kterým americký nejvyšší soud minulý týden zrušil ústavní právo na potrat, zcela změnil vnímání této instituce u veřejnosti. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters nyní soud vnímá příznivě 43 procent respondentů, 57 procent jich naproti tomu na něj hledí s nedůvěrou. Ještě před měsícem byl přitom poměr opačný.

Foto: Alyssa Pointer, Reuters

Protestující se sešli také v centru Atlanty.

Článek

Nová data se podstatně liší od výsledků průzkumu, kdy respondenti odpovídali na stejnou otázku začátkem června. Tehdy příznivé smýšlení o nejvyšším soudu udalo 52 procent respondentů, nepříznivě na něj hledělo 48 procent Američanů.

Potratové kliniky končí, protesty trvají

Amerika

Nejvyšší soud v pátek v přelomovém rozsudku shodil ze stolu rozhodnutí z roku 1973, kdy v procesu označovaném jako Roeová versus Wade dal právo na ukončení těhotenství přibližně do 23. týdne. O povolení nebo zákazu potratů teď mohou rozhodovat jednotlivé americké státy, přičemž některé z nich interrupce okamžitě zakázaly a další se zřejmě brzy přidají.

Průzkum agentury YouGov pro televizi CBS News zveřejněný o víkendu ukázal, že s verdiktem soudu nesouhlasí 59 procent dotázaných. Podle tohoto průzkumu si 64 procent lidí myslí, že potraty by v USA měly být za všech okolností nebo ve většině případů legální.

V USA pálí po zrušení potratů americké vlajky, policie použila i slzný plyn

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám