Hlavní obsah

Venezuelská opozice ukončila stávku

Novinky, Alexandr Petrželka, BBC, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Pondělím počínaje končí s výjimkou ropného průmyslu opoziční stávka proti venezuelskému prezidentovi Hugo Chávezovi. Protesty mají nyní pokračovat v jiné formě. Opozice totiž připustila, že oslabení soukromého sektoru a růstu nezaměstnanosti v důsledku dalšího pokračování stávky by prezident mohl využít "k vybudování totalitního státu".

Článek

Pozorovatelé však uvádějí, že někteří obchodníci už odmítali další stávku, protože jim hrozil krach. Jako první oznámily už v pátek venezuelské banky, že od pondělka budou fungovat jako dříve.

Ropný průmysl ve stávce pokračuje

Klíčový ropný průmysl podle opozice bude ve stávce pokračovat. Chávezovi se však v posledních dnech dařilo výrazně zvyšovat produkci ropy díky nasazení vojáků a bývalých zaměstnanců, takže venezuelský export již přesáhl třetinu objemu, kterého dosahoval začátkem prosince, kdy stávka začala.

USA potřebují venezuelskou ropu

Na ukončení stávky má zřejmě podíl osmičlenná "Skupina přátel Venezuely", tvořená USA, Španělskem, Portugalskem, Brazílií, Mexikem a Chile. Spojené státy mají na plném obnovení práce v ropném průmyslu mimořádný zájem vzhledem k přípravě války proti Iráku. USA totiž odebírají podstatnou část venezuelské ropy a v důsledku výpadku dovozů se jejich zásoby začaly snižovat.

Opozice bude bojovat peticí

Opozice se nyní hodlá soustředit na sbírání podpory pro petici žádající zkrácení Chávezova prezidentského mandátu ze šesti na čtyři roky. To by umožnilo urychlené vypsání referenda o jeho odchodu. "Chceme získat pět miliónů podpisů," upřesnil Carlos Ocariz z opozičního uskupení Spravedlnost především.

Reklama

Výběr článků

Načítám