Hlavní obsah

Velitel mise OSN na Haiti se zřejmě zastřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT-AU-PRINCE

Prozatímní vláda na Haiti v sobotu vyhlásila první kolo prezidentských a parlamentních voleb na 7. února. Reagovala tak na páteční výzvu Rady bezpečnosti OSN, aby hlasování již déle neodkládala.

Článek

RB OSN ve svém prohlášení uvedla, že volby jsou zásadní etapou v obnově demokracie a stability na Haiti.Volby, z nichž vzejde prozatímní vláda,  byly od listopadu už třikrát odloženy kvůli násilí.

Násilnosti si o Vánocích vyžádaly smrt jordánského vojáka. Tři Chilané utrpěli zranění o týden dříve. Obětí únosu se stal počátkem prosince i český misionář Roman Musil, který byl následně propuštěn. [celá zpráva]

Velitel mise OSN je mrtvý

Velitel mise OSN na Haiti brazilský generál Urano Teixeira Da Matta Bacellar byl nalezen v sobotu zastřelený v hotelu Montana v hlavním městě Port-au-Prince. Zřejmě spáchal sebevraždu.

Oficiální příčinou smrti je podle agentury AP "nehoda se střelnou zbraní". Brazilská armáda úmrtí potvrdila, ale neupřesnila jeho okolnosti s poukazem na to, že činitelé OSN zahájili vyšetřování.

Brazilec velel 7400 modrých přileb na Haiti, kde poslední dva roky panuje velké napětí a země stojí na pokraji občanské války. Úkolem vojáků OSN je bránit střelům mezi příznivci a odpůrci bývalého presidenta Aristida, který uprchl do zahraničí. Mise OSN skončí v půlce února.

Reklama

Související články

Na Haiti unesli českého misionáře

Na Haiti byl unesen český misionář Roman Musil. Novinkám to v pátek řekl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář. Únosci údajně požadují výkupné 50 000...

Výběr článků

Načítám