Hlavní obsah

Vedra v Portugalsku zabila 1300 lidí

Novinky, Jan Horák, DPA, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LISABON

Přes 1300 obětí na životech si v Portugalsku pravděpodobně vyžádala vlna nebývalých veder, která vládla v uplynulých čtyřech týdnech takřka po celé západní Evropě. Oznámila to dnes portugalská agentura Lusa s odvoláním na předběžnou zprávu ministerstva zdravotnictví.

Foto: PČR Uherské Hradiště
Článek

Podle prohlášení ministerstva zemřelo od konce července do 12. srpna o 1316 lidí více než ve stejném období loňského roku. Portugalsko zažilo letos nejdelší vlnu veder ve své historii. Všechna úmrtí nelze sice doložit jako důsledek veder, ale jejich souvislost zejména u osob s nemocemi srdečního a cévního systému je podle lékařů zřejmá.

Varovná čísla, která přišla z Portugalska, jsou po Francii již druhou ohromující zprávou o důsledku vlny veder v Evropě: Francie oznámila již minulý týden, že počet obětí horkých dnů se pohyboval kolem tří tisíc. Později však odhad dokonce zvýšila na pět až deset tisíc. Dnes se má touto problematikou zabývat na mimořádném zasedání francouzská vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedru podlehlo ve Francii už 3000 lidí

Až tři tisíce lidských životů má na svědomí vlna nebývalých veder, která už dva týdny sužuje Francii. "Počet úmrtí přímo či nepřímo spojených s horkem může...

Výběr článků

Načítám