Hlavní obsah

Vědec Watson prodává Nobelovu cenu, může dostat až 80 miliónů

Americký biolog James Watson prodává Nobelovu cenu, kterou dostal společně s dalšími dvěma vědci za objev struktury DNA (deoxyribonukleové kyseliny). Podle aukčního domu Christie’s je to poprvé, kdy toto prestižní ocenění draží žijící laureát, napsal list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

James Watson obdržel Nobelovu cenu v roce 1962.

Článek

Zlatá medaile by se na čtvrteční aukci v New Yorku mohla prodat podle odhadů až za 3,5 miliónu dolarů (77,6 miliónu Kč). Objev struktury DNA byl oznámen 25. dubna 1953. Britové Francis Crick a Maurice Wilkins a Američan Watson jako první přinesli model dvoušroubovice DNA a popsali její kopírovací mechanismus. Položili tak základ proto, aby se DNA později stala zásadním nástrojem pro diagnostiku nemocí, pomáhala k objasňování zločinů nebo určovala otcovství. Trojice vědců za svůj objev dostala Nobelovu cenu v roce 1962.

Watson, kterému je nyní 86, se před sedmi lety stal terčem ostré kritiky, když naznačil, že černí Afričané jsou méně inteligentní než běloši. Listu Financial Times držitel Nobelovy ceny řekl, že se po tomto svém prohlášení stal „neosobou”. „Nikdo nechce vážně připustit, že existuji,” prohlásil prý.

Část zisku z případného prodeje medaile chce biolog věnovat „institucím, které se o mě staraly”, jako je Chicagská univerzita, nebo jedna z kolejí britské Cambridgeské univerzity. Crickova Nobelova cena se prodala loni za 2,2 miliónu dolarů. Crick zemřel v roce 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám