Hlavní obsah

V ulicích Kyjeva se bojuje, pod palbou je elektrárna

Aktualizováno

Válečné boje v Kyjevě se v sobotu přesunuly do ulic předměstí, a dokonce i poblíž centra města. V sobotu ráno byla ruskou střelou zasažena výšková budova. Ruské jednotky u města se snaží ovládnout vodní elektrárnu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinci v Kyjevě na místě, kde se bojovalo s Rusy.

Článek

Exploze byly vidět a slyšet zejména od dvou do čtyř hodin ráno. Je to poprvé, co byly výbuchy hlášeny uvnitř samotného města, uvedla CNN. Podle ukrajinské armády byl ráno zničen ruský tank.

Patrně ruskou střelou nebo raketou byla časně ráno zasažena výšková budova. Videa a fotografie na sociálních sítích ukazují na obrovskou díru uprostřed panelového domu. Podle ukrajinského ministra vnitra ale nikdo nezemřel. Lidé, kteří v domě žili, byli evakuováni.

Ruské jednotky se také u Kyjeva snaží ovládnout vodní elektrárnu, která leží na severním okraji metropole na Kyjevské přehradě. Agentura Interfax Ukrajina ráno uvedla, že elektrárna je stále pod kontrolou ukrajinské armády, ale má výpadky.

„Elektrárna ale zatím nefunguje, její personál se skrývá. Jakmile skončí boje v oblasti, technici se okamžitě budou snažit dodávky energie spotřebitelům obnovit,“ citovala v sedm hodin ráno ukrajinská média ministerstvo energetiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozstřelený dům v KyjevěVideo: Reuters

Ruské ministerstvo obrany později potvrdilo, že přes noc udeřilo řízenými střelami na Ukrajině. Cílem měla být výhradně vojenská infrastruktura. Útok na bytové rezidence ministerstvo odmítlo.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dům v Kyjevě zasažený střelou

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko podle BBC uvedl, že při nočních bojích bylo ve městě zraněno 35 lidí, z toho se mělo jednat o dvě děti. BBC dodala, že Kličko nespecifikoval, zda měl na mysli pouze civilisty.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Zbytky hořícího vojenského vozidla

Ukrajina současně oznámila, že eviduje 3500 zemřelých ruských vojáků a 200 zajatců.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, jehož cituje server Ukrajinska pravda, sdělil, že ukrajinské ozbrojené síly a další obranné složky mají kontrolu nad situací na celém ukrajinském území.

Britské ministerstvo obrany sdělilo, že není pravda, že by Rusové měli pod kontrolou město Melitopol na jihovýchodě Ukrajiny, jak tvrdí.

Ukrajinské ministerstvo vnitra v sobotu ráno na Facebooku opakovaně vyzvalo obyvatele, aby zachovali klid a schovávali se uvnitř. V případě spuštění sirén pak mají vyhledat nejbližší úkryt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám