Hlavní obsah

V Řecku vypukl proces s levicovými teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Největší a nejsledovanější soudní proces za poslední desítky let začal v pondělí v athénské věznici Korydallos v Řecku. Rozsudek zde má být vynesen nad 19 údajnými členy levicové teroristické organizace Hnutí 17. listopadu. Osmnácti mužům a jedné ženě obžaloba klade za vinu, že od roku 1975 zavraždili 23 osob a provedli přes stovku bombových útoků.

Foto: Josef Zajíc

Obraz Denisy Fialové.

Článek

Obžalovací spis má podle řecké televize 300 stran a důkazní materiál 50 000 stran. Počítá se s tím, že soudní přelíčení potrvá čtyři až šest měsíců.

Bez televizních kamer

Ve věznici se zvláštní ostrahou platí od rána přísná bezpečnostní opatření. Do soudní síně, která byla kvůli tomuto procesu zvlášť ve věznici zřízena, a do sousední místnosti pro novináře mají přístup pouze právníci a 350 svědků, několik příbuzných obětí a 300 akreditovaných novinářů.

Vláda má zájem na tom, aby se z případu nestala veřejná podívaná, a proto ze soudní místnosti vykázala televizní kamery. Obžalovaní sedí za stěnou z neprůstřelného skla a soudí je speciálně ustavený panel tří soudců.

Organizace spáchala 23 vražd

Hnutí 17. listopadu je od roku 1975 zodpovědné za 23 vražd řeckých, amerických, tureckých a britských osobností. Organizace zavraždila v roce 1975 šéfa rezidentury CIA v Řecku Američana Richarda Welche, její poslední obětí byl v červnu 2000 britský vojenský atašé Stephen Saunders. Hnutí se rovněž přihlásilo k padesátce útoků za pomoci bomb a protitankových střel.

Teroristé unikali skoro 30 let

Po téměř třech desítkách let snah o zlikvidování skupiny se policii podařilo zatknout její členy až loni v červnu. Při pokusu o atentát tehdy v přístavu Pireu předčasně explodovala nálož a zranila Savvase Xirose. Toho bezpečnostní síly považují za jednoho z vrahů. Posléze policie odhalila dvě skladiště zbraní a zatkla 18 dalších údajných teroristů.

Mezi nimi je i devětapadesátiletý Alexandros Giotopulos, údajný šéfideolog Hnutí 17. listopadu a osnovatel všech atentátů. Čelí obvinění z téměř tisíce trestných činů, avšak sám tvrdí, že je nevinen a nemá se skupinou co do činění. "Tvrzení, že jsem vůdcem Hnutí 17. listopadu, je výmysl amerických a britských tajných služeb," prohlásil v rozhovoru pro tisk.

Naopak Dimitris Koufonidas, označený za hlavního vraha skupiny, přijal zodpovědnost. Prohlásil ale, že členové teroristické skupiny jsou jako "lidoví bojovníci" z řecké války za nezávislost na Otomanské říši z roku 1821.

Hnutí 17. listopadu se pojmenovalo po datu krvavého studentského povstání na athénské polytechnice proti vojenské diktatuře v roce 1973.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám