Hlavní obsah

V Polsku začal platit zákon o médiích, ministr hned vyměnil ředitele televize

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Poté, co v pátek v Polsku začala platit novela zákona o veřejnoprávních médiích, která je zcela podřizuje vládě konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), byli rozhodnutím ministra financí Dawida Jackiewicze vyměněni nejvyšší šéfové Polské televize (TVP) a Polského rádia (PR).

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nově jmenovaný šéf polské veřejnoprávní televize Jacek Kurski

Článek

„Jde o černý pátek veřejnoprávních médií," napsal týdeník Newsweek Polsko.

Novým generálním ředitelem TVP se stal náměstek ministra kultury, který měl na starosti média, Jacek Kurski (49).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde o dlouholetého bývalého poslance Sejmu a europoslance v polských médiích nazývaného „bulteriér PiS". To on v roce 2005 těsně před druhým kolem prezidentských voleb zveřejnil, že ”dědeček Donalda Tuska se během druhé světové války dobrovolně přihlásil do wehrmachtu."

Nebyla to pravda, nicméně do té doby jednoznačný favorit Tusk volby prohrál s Lechem Kaczynským, který v roce 2010 zahynul při letecké katastrofě ve Smolensku.

Poláci mají obavy z dalšího vývoje

TVP v pátek ještě před nástupem Kurského zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle kterého víc než 70 procent Poláků má obavy z dalšího vývoje v zemi a ten současný považuje za zlý.

Nezávislé občanské sdružení Výbor na obranu demokracie (KOD) vyhlásilo na sobotu celostátní protest proti bleskovému útoku PiS na svobodu slova v Polsku.

„Kromě Varšavy, Katovic, Krakova, Vratislavi, Poznaně či Štětína svůj hněv a nesouhlas s dalším antidemokratickým krokem PiS projevíme i v dalších 15 největších polských městech," řekl listu Gazeta Wyborcza zakladatel KOD Meteusz Kijowski. Nedávných demonstrací KOD proti paralyzování ústavního soudu se zúčastnily desetitisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám