Hlavní obsah

V obvodě zavražděné britské poslankyně teď vyhrála volby její sestra

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Batley and Spen

Doplňovací volby do britské sněmovny v okrsku Batley and Spen vyhrála kandidátka Labouristické strany Kim Leadbeaterová. Její sestra Jo Coxová byla poslankyní ve stejném obvodě mezi lety 2015 a 2016. Svůj mandát ale nedokončila, protože ji týden před brexitovým referendem zavraždil anglický neonacista.

Foto: Profimedia.cz

Kim Leadbeaterová

Článek

„Když budu alespoň z poloviny tak dobrá poslankyně jako byla Jo, tak budu velmi hrdá,” řekla po zvolení Leadbeaterová. Svého hlavního  protikandidáta od konzervativců porazila velmi těsně, jen o 323 hlasů.

Leadbeaterová pochází z hrabství Yorkshire, kde se narodila do rodiny továrního pracovníka a školní sekretářky.

Narodila se v roce 1976, dva roky po své sestře Jo, která byla ve stejném obvodě zvolena do Westminsteru v roce 2015.

O rok později, přesně týden před referendem o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, ji třikrát ji postřelil a patnáctkrát bodl britský neonacista. Coxová byla hlasitou odpůrkyní brexitu a dlouhodobě se zasazovala o lidskoprávní témata.

Vražda, která navždy poznamenala Británii. Neonacista ukončil před pěti lety život Jo Coxové

Zahraniční

Leadbeterová původně pracovala jako učitelka, ale po smrti své sestry a následně i v době pandemie covidu-19 se začala více věnovat charitativní práci, zejména v oblasti sociální koheze a boji proti osamělosti. Za přínos právě těmto dvěma oblastem ji v roce 2021 královna Alžběta II. udělila řád britského impéria.

Reklama

Výběr článků

Načítám