Hlavní obsah

V neděli zemřel v Tatrách pod lavinou další Čech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pro české občany byl uplynulý víkend ve Vysokých Tatrách tragický. Po smrti 21-letého snowboardisty, který zůstal v sobotu pod lavinou v Malé studené dolině, zahynul další Čech v neděli ve Žiarské dolině v části Krásno pod Príslopom. Lavinu pravděpodobně uvolnili čtyři čeští skialpinisté, z nichž jeden zůstal pod sněhem.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Ostatní okamžitě zavolali pomoc a na místo vyrazila skupina záchranářů s lavinovými psy. Záchrannou akci komplikovalo nepříznivé počasí, silný vítr a mráz přesahující 12 stupňů. Po několika hodinách našli záchranáři pomocí sond tělo 32-letého českého skialpinisty. Lékař už mohl pouze konstatovat smrt.

Štěstí měla v neděli další skupina českých snowboardistů, kteří uvízli v Malé Fatře naprosto vyčerpáni v horní stanici lanovky ve Snilovském sedle. Když se dlouho nevraceli, jeden z členů skupiny, který zůstal na chatě Vrátna požádal o pomoc horskou službu. Záchranná akce proběhla za téměř nulové viditelnosti, ale české snowboardisty se naštěstí podařilo najít a dopravit do bezpečí. Záchranáři se shodli v tom, že jejich život zachránilo rozhodnutí, aby nepokračovali dál a zůstali ve stanici lanovky. Snowboardisté šli pěšky z Chaty na Grúni, před Poludňový grúň a Chleb, když je zastihla vichřice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám