Hlavní obsah

V Moskvě zatkli demonstranty proti okupaci ČSSR

Právo, Michael Švec
Moskva

Již tradičním způsobem v neděli o poledni skončila na moskevském Rudém náměstí akce, jejíž účastníci si přišli připomenout 45. výročí „demonstrace sedmi statečných“. Ti se 25. srpna sešli na témže místě, aby vyjádřili svůj nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy. Stejně jako v roce 1968 i tentokrát účastníky pozatýkala policie.

Foto: Archiv Festivalu spisovatelů, Právo

Natalia Gorbaněvská protestovala na Rudém náměstí už v roce 1968.

Článek

Před 45 lety se v pravé poledne uprostřed Rudého náměstí sešlo osm lidí, mezi nimi básnířka a překladatelka Natalja Gorbaněvská, lingvista Konstantin Babickij nebo anglista Viktor Fajnberg. Demonstranti s transparenty jako „Za naši svobodu“, „Ztrácíme své nejlepší přátele“ či „Hanba okupantům“ vydrželi na místě jen několik minut, než je policisté zbili a odvezli na stanici.

Sedm z osmi účastníků (21letá Taťána Bajevová se na nátlak vyšetřovatelů od akce distancovala s tím, že se tam objevila náhodně) za svou statečnost draze zaplatilo. Fajnberg, kterému při zatýkání vybili přední zuby, byl čtyři roky internován v psychiatrické klinice, Gorbaněvská nuceně strávila v léčebně přes dva roky. Ostatní dostali tresty vězení či vyhnanství.

Přišli rychleji než v roce 68

Kolik lidí přišlo na nedělní akci, ruská média neuvádí. Až k Lobnému místu se však nedostali, neboť bylo ohrazeno. Jinak protest probíhal podobně jako před 45. lety. Účastníci roztáhli transparent „Za naši i vaši svobodu“ a trvalo jen málo minut, než na místo dorazili uniformovaní i tajní policisté.

Podle reportérky kanálu Dožď byli na místě dříve, než v roce 1968. Demonstrantům sdělili, že na Rudém náměstí takovéto akce nelze pořádat, transparent jim zabavili, deset lidí naložili do aut a odvezli na služebnu. O své fotoaparáty podle svědectví na sociálních sítích přišli někteří novináři, situaci ale fotografovalo a natáčelo mnoho překvapených turistů.

Gorbaněvskou (77), která se účastnila i nedělní akce, nechali na svobodě. Policie na dotaz agentury Interfax nespecifikovala, čeho přesně se demonstranti, kteří ani nevykřikovali žádná hesla, ani se nevyjadřovali k současné politice, dopustili. „V neděli bylo v centru města pro různé narušení zadrženo deset lidí,“ konstatovali v moskevské policii.

Podobným způsobem skončila i demonstrace v srpnu 2008, kdy si výročí slavného protestu na Rudé náměstí přišlo připomenout několik studentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám