Hlavní obsah

V Mexickém zálivu vzplanul oceán

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický záliv

Únik plynu z podmořského plynovodu vyvolal v pátek požár na povrchu moře v Mexickém zálivu. O havárii informovala mexická státní naftařská společnost Pemex, pod kterou ropný projekt spadá. Záběry „ohnivého oka” se začaly virálně šířit po internetu.

Foto: Twitter/Manuel Lopez San Marin

Ohnivé oko v Mexickém zálivu

Článek

Oheň byl po několika hodinách uhašen zhruba 150 metrů od vrtné plošiny na mexickém poloostrově Yucatán, uvedla společnost. Jedná se o jeden z nejdůležitějších projektů pod taktovkou Pemexu.

Jak upozorňuje agentura Reuters, nejde ani zdaleka o první průmyslovou havárii v historii této společnosti.

Nejsou hlášena žádná zranění, ani evakuace.

Pět hodin hašení

Pemex ohlásil únik plynu v pátek v 5:15 ráno místního času (12:15 SELČ). Ropná společnost poté začala uzavírat propojovací ventily v potrubí a hasit oheň. Kontrolu nad situací získali pracovníci až asi v 10:45 (17:45 SELČ), tedy o více než pěti hodin později.

Mexická odnož organizace Greenpeace v reakci uvedla, že jsme byli svědky „rizika, kterým denně čelíme a která vyžadují změnu energetického modelu”.

Fascinující záběry, které kolují po sociálních sítích, ukazují, jak se lodě pokoušejí zkrotit plameny, zatímco to vypadá, že je oceán v podstatě v plamenech. Technicky vzato ovšem samozřejmě nehořela voda, ačkoliv to tak na záběrech zdánlivě vypadá, nýbrž plyn, který se držel se nad mořskou hladinou.

Požár připomínal roztavenou lávu, za což si od diskutujích vysloužil přezdívku „Ohnivé oko”. Další zase poukazovali na podobnost děsivého oka černokněžníka Saurona z trilogie Pána prstenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám