Hlavní obsah

V Itálii sčítají hlasy. Boduje pravice a populisté, levice neuspěla

Řím
Aktualizováno

Odhady výsledků nedělních parlamentních voleb v Itálii přisuzují nejvyšší zisk středopravé koalici Centrodestra, v níž jsou hlavními silami strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN). Nejsilnější jednotlivou stranou je populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Ani jedna z hlavních politických sil však zřejmě nezíská parlamentní většinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálie sčítá hlasyVideo: Reuters

 
Článek

Průběžné výsledky po sečtení osmdesáti procent hlasů uvádějí podle agentury ANSA, že středopravá koalice Centrodestra získala ve Sněmovně 37,42 procenta hlasů, Hnutí pěti hvězd 31,98 procenta a dosavadní vládní koalice Centrosinistra 23,12 procenta. Centrodestra tak získá 247 - 257 křesel, Hnutí pěti hvězd, které založil komik Beppe Grillo, bude mít mezi 230 až 240 poslanci. Pro majoritu je třeba 316 poslanců.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Riccardo Fraccaro z Hnutí pěti of Five-Star Movement

Průzkum provedený mezi voliči po hlasování sice ukázal, že před populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S), má středopravá formace náskok, ale jen 3,5 procentního bodu. Ve volbách do Poslanecké sněmovny měla získat podle výzkumné společnosti Tecne pro mediální společnost Mediaset středopravá koalice 34,8 procenta hlasů; M5S 34,1 procenta a středolevá formace kolem vládnoucí Demokratické strany (PD) 18,1 procenta hlasů.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Členové italské Demokratické strany poslanec Maurizio Martina a její předseda Matteo Orfini (vpravo)

Podobné jsou i výsledky v Senátu, kde Centrodestra získala 37,87 procenta hlasů, M5S 31,71 procenta a stávající vládní Centrosinistra 23,17. Centrodestra bude mít mezi 128 a 140 senátory, M5S pak mezi 109 a 119.

Co se týká jednotlivých stran, lví podíl hlasů urvalo Hnutí pěti hvězd s výše zmíněnými 32 procenty hlasů, Demokratická strana z levostředé koalice 19,1 procenta, Liga Severu ze Středopravé koalice má 18,2 procenta a Berlusconio Forza Italia 13,8 procenta.

Jde o úspěch populistů. Italská zpravodajka britského deníku The Guardian uvedla, že zhruba polovina Italů, kteří dorazili k urnám, podpořila populistické strany, dříve považované za okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a krajně pravicové Lize Severu, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů. „To zamíchalo kartami a uvrhlo zemi do politické nejistoty,” píše Guardian. Deník The Financial Times píše o „stranách proti establishmentu, které míří k vítězství”.

Vládnoucí Demokratická strana bývalého premiéra Mattea Renziho podle prvních odhadů skončila třetí a plánuje jít do opozice. „Voliči se vyslovili jasně a nezvratně. Populisté vyhráli, Demokratická strana prohrála,” napsal na Facebooku senátor za tuto stranu Andrea Marcucci.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Giancarlo Giorgetti z Ligy Severu

Populisté se třesou na moc 

Jeden z vedoucích představitelů M5S Alessandro Di Battista podle AP hovořil v souvislosti s odhady o "triumfu" hnutí. Další činitel M5S Riccardo Fraccaro už se dal slyšet, že jeho strana bude pro vytvoření příští italské vlády nepostradatelná: „Nikdo nebude schopen vládnout bez M5S.” Hnutí přitom před volbami vyloučilo, že by se podílelo na koaliční vládě.

Místopředseda Ligy severu Giancarlo Giorgetti podle agentury ANSA řekl, že o dalším postupu bude strana nejprve hovořit se svými spojenci z koalice. Spekulovalo se ale o tom, že pokud koalice nezíská většinu, mohla by Liga severu spojit síly s Hnutím pěti hvězd.

Šéf poslanců Vzhůru,Itálie po zveřejnění prvních odhadů potvrdil, že pokud Liga severu získá v rámci koalice nejvíce křesel, bude její šéf Matteo Salvini koaličním kandidátem na premiéra

Volební účast přesáhla 70 procent. Oficiální výsledky mají být vyhlášeny v pondělí ve 14:00.

Italský politický systém je v Evropě ojedinělý v tom, že obě komory mají stejné pravomoci, volí se zároveň na obdobný počet let.

Reklama

Související témata:

Související články

Italské volby skrývají několik tajenek

Zklamaní voliči. Sliby, při nichž létaly miliardy eur. A pro mnohé nositel naděje jménem… Silvio Berlusconi (82). Země na Apeninském poloostrově má za sebou...

Výběr článků

Načítám