Hlavní obsah

V Iráku odkryli další masové hroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADÁF, BABYLÓN

Iráčané o víkendu vykopali ostatky více než 50 lidí ve dvou masových hrobech nedaleko Nadžafu a Babylónu. Asistují jim američtí vojáci. Mrtví jsou podle místních lidí oběti represí irácké armády po povstání, které vypuklo po válce v Perském zálivu v roce 1991.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Iráčané přicházejí k hrobům s lopatami a většinou pátrají po některém z pohřešovaných příbuzných. Mnohá těla lze identifikovat, protože u sebe mají u sebe doklady nebo hodinky.

U Nadžáfu vykopali 45 těl

Z jámy otevřené asi 20 kilometrů severně od Nadžáfu bylo v sobotu vykopáno pětadvacet a v neděli dvacet těl, identifikováno bylo deset obětí. Jáma ovšem skrývá další mrtvé. Na práci dohlížejí lidé z někdejší šíitské opoziční organizace Nejvyšší shromáždění islámské revoluce v Iráku. Na místním hřbitově už připravili parcely, kde budou mrtví, považovaní za mučedníky, znovu pohřbeni.

Jeden z mužů, který kope u Nadžáfu, vzpomíná na popravy, které se po povstání konaly. Vojáci lidem zavázali oči a stříleli je do hlav. "Všichni jsme o tom věděli, ale byli jsme zticha. Řekli nám, abychom se k tomuto místu nepřibližovali. Vyhlásili to za bezpečnostní pásmo," říká místní zemědělec Kámil Taminí.

Irácká armáda proti šíitům, vyzbrojeným lehkými zbraněmi, v roce 1991 nasadila vrtulníky a tanky. Popraveny byly zřejmě tisíce lidí.

Američtí námořníci dohlížejí i na další výkopy několik kilometrů odtud. Zatím byla objevena dvě těla. Na jedné z lebek zůstala omotána červená kufíja, kterou byly dotyčnému zřejmě před smrtí zavázány oči.

Mrtví u Babylónu

Osmdesát kilometrů severovýchodně odtud, u bran Babylónu, se v neděli konala tryzna za mrtvé vykopané ze zdejšího masového hrobu v sobotu. Na prostěradlech leží kosti a skoro 30 lebek a lidé doufají, že budou identifikováni jejich blízcí. Polovina lebek nese stopy po ráně sekerou. Místní vzpomínají, že jámu kdysi vyhloubil buldozer a že mrtví do ní byli naházeni v noci spolu s velkým množstvím odpadu.

Američané, kteří v sobotu na místo přijeli, zakázali Iráčanům pokračovat v kopání. U hrobů je ale stále hodně lidí, ženy pláčou a muži mlčky hledí na vykopané kosti. Někteří z lidí říkají, že věděli, kde jejich příbuzní leží, že však za Saddáma neměli odvahu je vykopat.

"Ztratil jsem čtyři příbuzné, svého otca a starší bratry, kteří se připojili k povstání," uvedl Chásim Talíb Abíd. "Když si přišli pro mladšího bratra, tak jsme jim neumožnili zjistit kde je. Místo toho odvedli mou matku."

Příslušníci námořní pěchoty uvedli, že vykopány byly i kosti deseti dvanáctiletých dětí a že některé z lebek měli v sobě díru, jako by se s nimi prováděli nějaké experimenty. Okolo mnohých těl jsou také jehly, které měly zabránit divokým zvířatům, aby je vyhrabala a odtáhla.

Reklama

Související články

Kurdové prý našli u Kirkúku "masový hrob"

Kurdové oznámili, že u severoiráckého města Kirkúk našli mnoho povětšinou neoznačených hrobů s asi 2000 těly. Tento "masový hrob" údajně leží u opuštěné irácké...

Iráčan vzpomíná na řezání jazyka

Zprávy o brutalitě Saddámova režimu dosud z neprodyšné uzavřené země vynášela většinou podzemní opozice, na niž se pak odvolávaly i mezinárodní organizace...

Výběr článků

Načítám