Hlavní obsah

V hrázi Tří soutěsek vzniklo 80 trhlin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nebývá zvykem, aby čínské úřady připouštěly jakýkoli problém kolem gigantické přehrady Tři soutěsky ve střední Číně. Přesto tento týden čínští inspektoři přiznali, že v hrázi již napouštěné objevili asi 80 trhlin, které by mohly způsobit úniky vody. Katastrofě se nicméně podle jejich tvrzení dá snadno předejít zacelením trhlin.

Foto: Renáta Polišenská

1. míle Harley Davidson 2012

Článek

Šéf inspektorů Pchan Ťia-čun uvedl, že netěsnosti v hrázi nepředstavují ohrožení bezpečnosti přehrady, ale mohly by způsobit úniky vody, pokud nebudou opraveny. "Pokud voda nateče do těchto štěrbin, mohlo by to mít negativní důsledky, takže je teď pečlivě utěsňujeme," prohlásil Pchan.

Turbíny hydroelektrárny spuštěny

Tato zjištění kontrastují s tvrzeními vlády, že přehrada na řece Jang-c'-ťiang byla od zahájení napouštění vodního díla 1. června jedním velkým úspěchem. V úterý byla dokončena první fáze napouštění, a to s pětidenním předstihem. Vodní hladina tak dosáhla 135 metrů nutných pro plavbu lodí a spuštění turbín obří hydroelektrárny, takže byl spuštěn její testovací provoz.

Konec ničivých povodní?

Čínští představitelé říkají, že přehrada konečně zkrotí řeku Jang-c'-ťiang a zabrání povodním, které si jen v minulém století vyžádaly 300 000 obětí. Rovněž pak zásobí elektřinou Šanghaj a osm provincií střední, východní a jižní Číny.

Kritici hovoří o ekologické katastrofě

Kritici projektu však tvrdí, že vybudování jedné obrovské přehrady není nejlepším způsobem, jak vyrábět elektřinu a dostat pod kontrolu časté povodně. Výstavba několika menších vodních děl na řece by podle nich byla bezpečnější jak pro lidi, tak pro přírodu. Dílo totiž bude zadržovat splašky a průmyslový odpad.

Protržení hráze by znamenalo katastrofu pro milióny lidí v hustě obydlených oblastech pod přehradou. Podle CNN deník China Daily informoval, že Peking připravuje sérii protiteroristických opatření k zabezpečení přehrady.

1,3 miliónu Číňanů bylo přesídleno

Voda přehrady zalila cenná archeologická naleziště a 15 tisíc obcí. Do nových bydlišť se již přestěhovalo 700 tisíc lidí, 400 dalších přesídlení teprve čeká. Úředníci však přiznali, že není dostatek zemědělské půdy pro všechny přesídlené zemědělce a navíc poskytnutá pole mají nízkou úrodnost.

Neoficiální zprávy hovoří o tom, že někteří z tisíců lidí přestěhovaných do jiných částí Číny se vrátili do oblasti Tří soutěsek, neboť se svými novými bydlišti nebyli spokojeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Gigantická přehrada v Číně se plní vodou

Čína se v neděli dostala do druhé fáze výstavby monumentálního a zároveň kontroverzního díla na mocné řece Jang-c'-ťiang. Začala přehrazovat v oblasti...

Výběr článků

Načítám