Hlavní obsah

V Alexandrii objevili chrám kočičí bohyně se 600 sochami

Novinky, pst
Alexandrie

Ohromný nález se podařil archeologům v egyptské Alexandrii. Na ploše 60 krát 15 metrů odhalili někdejší chrám královny Bereníké, manželky Ptolemaia III. V chrámu bylo 600 soch a sošek zobrazujících především kočičí bohyni Bastet.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze stovek soch, které egyptští archeologové objevili v alexandrijském chrámu.

Článek

Šéf úřadu pro památky Dolního Egypta Mohamed Abdel Maksúd v úterý oznámil, že chrám byl objeven na pozemku alexandrijských bezpečnostních složek a na jeho odkrývání se podílel zkušený osmnáctičlenný tým. "Velké množství soch zpodobňujících bohyni Bastet nasvědčuje, že chrám byl zasvěcen právě jí," uvedl Maksúd.

Chrám byl založen během vlády královny Bereníké, ženy Ptolemaia III., někdy v letech 246 až 222 před naším letopočtem. Jde o první chrám zasvěcený kočičí bohyni, který byl v Alexandrii nalezen.

Bastet byla původně zobrazována v podobě lva, který ochraňuje faraona během bitev. Avšak s nástupem makedonské dynastie Ptolemaiovských vládců byla Bastet více připodobňována řecké bohyni lovu Artemis a převládlo její zobrazování v podobě kočky. Také se jí říkalo měsíční bohyně.

Chrám byl později zapomenut a značně poškozen, když se stal zdrojem stavebního kamene. Nález chrámu má podle archeologů možná i širší význam a je příslibem dalších nálezů. Vědci si totiž myslí, že byl součástí královské čtvrti starověké Alexandrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám