Hlavní obsah

V Africe se začne testovat první vakcína proti malárii

Nairobi

Africké státy Keňa, Malawi a Ghana jsou první na světě, které byly vybrány k testování první vakcíny proti malárii. Oznámila to v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). Testování látky uvedené státy zahájí příští rok. Hlavními pacienty budou statisíce dětí, u kterých je nejvyšší riziko, že nemoc bude mít fatální následky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vakcína, která je úspěšná pouze částečně, může společně se stávajícími metodami zachránit desítky tisíc životů, uvedla ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Rebecca Moetiová. Otázkou ale podle ní je, zda země, ve kterých panuje chudoba, budou schopny každé dítě očkovat čtyřikrát, což je pro efektivitu látky zásadní.

Malárie je stále jedním z největších zdravotních problémů na světě, každý rok se touto nemocí nakazí 200 miliónů osob. Asi 500 tisíc lidí, většinou dětí z Afriky, následkem choroby každoročně umírá. Hlavní formou ochrany jsou sítě proti komárům a repelenty.

Přenášejí ji samičky komára rodu anofeles. K příznakům patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče. Až 90 procent světových případů nákazy malárií bylo v roce 2015 zaznamenáno v subsaharské Africe.

Keňa, Ghana a Malawi byly vybrány, protože jejich zdravotnictví se již dlouho potýká s vysokým počtem případů nákazy malárií, navzdory preventivním programům. Vakcína bude testována na dětech ve věku pět až 17 měsíců.

Světová zdravotnická organizace doufá, že malárie bude do roku 2040 zcela vymýcena. Rezistence vůči lékům proti malárii a přípravkům k hubení komárů se přitom zvyšuje. Pilotní program očkování, který vyjde na 49 miliónů dolarů (1,2 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám